Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на прокурорите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Владимир Чавдаров – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Варна

2 юли 2022 година

Общото събрание на прокурорите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Владимир Чавдаров– апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Варна. Той има над 28 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната му кариера започва като стажант-съдия в Софийски градски съд в периода 17.05.1993 г. – 17.11.1993 г. От 28.05.1999 г. е военен следовател във Военно-окръжна прокуратура – София, от 20.12.2000 г. е военен прокурор, а от 12.07.2004 г. е заместник военно-окръжен прокурор там. В периода 10.01.2005 г. – 25.01.2010 г. е военно-окръжен прокурор на Военно-окръжна прокуратура – Варна, след което е административен ръководител на Окръжна прокуратура – Варна от 25.01.2010 г. до 26.01.2015 г. и от 21.07.2015 г. до 10.08.2018 г. След тази дата и към момента е административен ръководител на Апелативна прокуратура – Варна.

Кандидатурата на прокурор Чавдаров за член на ВСС е предложена от 163 прокурори в окръжните и районните прокуратури.

В представянето си пред Общото събрание на прокурорите той посочи освен притежаваните професионални качества и житейски опит, като най-важно за своята кандидатура, „че осъзнава изцяло отговорността, ако бъде избран, да бъде представител на прокурорите“. Той апелира магистратите да направят избор като преценят освен концепциите на кандидатите, и техните постъпки, дали могат ли да им имат доверие и каква отговорност могат да носят те. Прокурор Чавдаров сподели виждане, че утвърждаването и отстояването на независимостта на съдебната власт се постига не само с усилията на ВСС, а и чрез личния ангажимент на всеки магистрат ежедневно – „чрез своето поведение и действията, които извършваме“. Според него, магистратите чрез своя глас, могат да дадат отговор на опитите на различни кръгове да ограничават съдебната власт и действията на прокурорите. В своята концепция за дейността на ВСС той предлага да се постави началото на разумен и професионален дебат за структурата на ВСС, като посочва, че за укрепване на независимостта на съдебната власт, би било разумно членовете на парламентарната квота да бъдат намалени на седем, от които трима да участват в прокурорската колегия.

Кандидатът приема като стимул оказаното с неговата номинация високо доверие и подкрепа, и заявява намерение да следва принципите на приемственост, надграждане на добрите практики, екипност, както и изискванията за висок професионализъм и отговорност, нулева толерантност и пресичане на всякакви опити за неправомерно вмешателство в работата на съдиите, прокурорите и следователите. Като свои приоритети посочва също кадровата политика, натовареността и съдебната карта, бюджетната политика и дисциплинарната дейност. Той смята, че трябва да се оптимизира планирането на свободните длъжности за съдиите, прокурорите и следователите за всяка следващата година, което ще въведе ритмичност при провеждане на конкурсите за повишаване и преместване. Същевременно ще се повиши увереността и личната мотивация на магистратите относно тяхното кариерно израстване в предвидими срокове. Кандидатът обръща внимание, че с проведената реформа на районните прокуратури са преодолени диспропорциите в натовареността и разпределението на човешкия, материалния и финансов ресурс на Прокуратурата на Република България. По отношение на натовареността обаче препоръчва да се предприемат действия при осъвременяване и оптимизиране на съществуващите правила за нейното измерване, като се отчита спецификата на съдийската, прокурорската и следователската професии. Кандидатът посочва, че ВСС дължи ефективно решение на въпроса за несправедливото определяне на възнагражденията на магистратите от различните нива на съдебната власт и преодоляване на голямата разлика между тях. По отношение на дисциплинарната дейност, Владимир Чавдаров намира за необходимо да се насочат усилия за уеднаквяване на стандартите при отчитане на спецификите и конкретиката на всеки отделен случай. Същевременно предлага да се оптимизира механизмът за поощрения и награждаване на магистратите, за да се повиши личната им мотивация и да се утвърди увереност, че те ще бъдат положително оценени. За подобряване дейността на органите на съдебната власт, според него е необходимо преодоляване на кадровата им необезпеченост, поддържане на високо ниво на професионална компетентност, както и увеличаване на относителния дял на разследваните от следовател досъдебни производства. Посочва се потребност за актуализиране на материалните и процесуални правни норми, като с промените се гарантира бързина и ефективност на наказателния процес. Прокурор Чавдаров смята, че остарялата материално-правна кодификация е пречка за успешното наказателно преследване на лицата, извършили престъпления в приоритетните за прокуратура направления – борбата с битовата, икономическата и корупционната престъпност.

Освен поставените от Атанас Ценов – прокурор във ВКП, въпроси към кандидатите за членове на ВСС, към прокурор Чавдаров са отправени и такива от Българския институт за правни инициативи и от Центъра за съзидателно правосъдие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд