Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
13% от делата в съдилищата до 2025 г. ще се насочват за медиация. До края на 2024 г. да бъдат създадени 128 центрове за медиация към всички окръжни и районни съдилища благодарение на Националния план за възстановяване и устойчивост

13 юли 2022 година

13% от делата в съдилищата у нас до 2025 г. ще бъдат изпращани на първа задължителна медиационна среща. Това предвижда проект на Висшия съдебен съвет по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), чието реализиране е финансирано от Европейския съюз – NextGenerationEU. Очакванията са не по-малко от 8% от тези дела да приключват със споразумение.

 „Най-важният ефект за съдиите от въвеждането на задължителната първа медиационна среща ще бъде облекчаването в натовареността на съдилищата“, обясни Даниела Марчева. член на Висшия съдебен съвет и председател на комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" по време на представяне на проекта. По думите й през последните 5 години населението на страната е намаляло с 6,71 %,  докато броят на постъпилите дела годишно в съда се е увеличил средно с 2,72 %.  За гражданите и юридическите лица - страни по делата, въвеждането на задължителна медиационна среща ще даде възможност да се разреши по институционален начин даден спор без участието на съда за много по-кратко време и по-малко разходи.

„Целта на проекта е да се въведе първа задължителна медиационна среща по определени видове граждански и търговски дела“, каза още Даниела Марчева. Сред аргументите за стартиране на проекта са данните, че 30% от делата, разгледани в Центъра за спогодби и медиация към Софийски районен съд, приключват със споразумение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд