Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за сведение доклади за текущото изпълнение на два проекта, финансирани по Норвежкия финансов механизъм и по Оперативна програма „Добро управление“

21 юли 2022 година

 

Информация за изпълнението на проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, финансирана по Програма „Правосъдие“ на норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. представи г-н Боян Магдалинчев - представляващ Висшия съдебен съвет и ръководител на проекта. Докладът съдържа информация към 30.06.2022 г., като извършените разходи по дейностите по проекта са в размер на  427 676 лв.

Във връзка с изпълнение на две от проектните дейности Пленумът на ВСС определи свои представители в двете работни групи, като възложи на  главния секретар на ВСС да определи по четирима служители от Администрацията на ВСС (АВСС) за всяка от тях.

В работната група по Дейност 1 „Мерки за осигуряване на по-добро функциониране на българската съдебна система във връзка с процедурите за назначаване, подбор и кариерно развитие на магистратите“ ще участват Драгомир Кояджиков – член на съдийската колегия, и  Огнян Дамянов – член на прокурорската колегия.

         В работната група по Дейност 3 „Подобряване на прилагането на механизмите на възстановително правосъдие“ ще участват Цветинка Пашкунова - член на съдийската колегия, Стефан Петров – член на прокурорската колегия.

В изпълнение на Дейности 1 и 3 през м. март 2022 г. ВСС проведе процедура за  сформиране на работна група от 10 български магистрати от районно до върховно ниво, която съвместно с представители на Норвежката съдебна администрация да направи преглед на процеса по назначаване, подбор и кариерно развитие на магистратите в България. В началото на месец май т. г. е проведено работно посещение в гр. Трондхайм, Норвегия, с което е поставено началото на сравнително-правно проучване на нормативните и правни способи в Норвегия и други европейски държави, с цел надграждане на реализирани дейности в българската съдебна система и ползване на добри практики за усъвършенстване на процедурите за назначаване, подбор и кариерно развитие на магистратите.

В изпълнение на Дейност 2 „Укрепване на капацитета на българските магистрати в прилагането на Европейската конвенция за правата на човека“ български магистрати посещават Регистратурата на Европейския съд по правата на човека в Страсбург и в Отдела за изпълнение на съдебни решения на Съвета на Европа (СЕ).

Към 30.06.2022 г. трима български съдии и един следовател са включени в програмата. През март 2022 г. е приключил стажът на съдия от  Административен съд – Пазарджик в Регистратурата на ЕСПЧ, а двама съдии - от Софийски районен съд и от Районен съд – Пловдив, са на 10-месечен стаж, считано от 01.05.2022 г.

От 14.02.2022 г. следовател от Окръжен следствен отдел на Окръжна прокуратура – Пловдив е на стаж в Отдела за изпълнение на съдебни решение на Съвета на Европа за срок от 12 месеца.

След проведена процедура за предварителен подбор през месец май т. г., от седем кандидати е избран един - съдия от Районен съд – Стара Загора.

Днес ПВСС даде съгласие за сключване на договор със съдия Ваня Тенева, за целия 12-месечен период на стаж в СЕ, коъто ще започне на 01.09.2022 г.

В изпълнение на Дейност 3 „Подобряване на прилагането на механизмите на възстановително правосъдие“ през месец юни е проведено работно посещение в гр. Осло, с цел проучване на механизмите на възстановително правосъдие и опита на Норвегия по отношение на съдебните преводачи.

 

Напредъка по изпълнението на проект „Подобряване на процедурите по атестация и формиране на възнагражденията на съдебните служители в Република България“ по ОПАК представи г-жа Калина Чапкънова – член на ВСС и ръководител на проекта. Докладът съдържа информация към 30.06.2022 г., като извършените разходи са в размер на 73 960 лв. Срокът за изпълнението на проекта до 31.12.2022 г, а неговият бюджет е 398 896 лв.

През отчетния период е създадена работна група с участието на представители на АВСС, ПРБ, НИП и ВАС във връзка с изпълнението на две от проектните дейности – изготвяне на анализ на статута на съдебните служители, съдържащ предложения и препоръки за промени в процеса по атестиране (Дейност 1), както и разработване на правила за атестиране, съобразно спецификата на съответния вид орган на съдебната власт (Дейност 2). Изготвени са конкретни предложения за промени и подобрения в процеса по атестиране, като е извършено и документално проучване на действащата нормативна рамка и практика в три държави членки на ЕС – Германия, Франция и Италия.

През отчетния период е приключила първата дейност по проекта, за което е предоставен доклад от изпълнителя.

До края на месец септември се очаква да бъдат разработени правила за атестиране на съдебните служители, които ще бъдат предоставени за одобрение на комисиите „Съдебна администрация“ към двете колегии.

Ключовата цел на проекта е повишаване на ефективността и прозрачността на съдебната система чрез въвеждане на ясни и обективни правила за кариерно израстване на съдебните служители, както и оценка на работата, чрез провеждане на обективно атестиране. Ще бъде разработен и софтуерен продукт за електронно атестиране на съдебни служители, който ще бъде предоставен за ползване от органите на съдебната власт.

Докладите за изпълнението на проектите  ще бъдат публикувани на интернет сайта на ВСС.

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд