Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се произнесе по три възражения срещу оценки от атестиране

27 септември 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се произнесе по възражение на Калин Иванов – съдия в Районен съд – Монтана срещу оценка за придобиване статут на несменяемост, като остави без уважение неговото възражение, прие комплексна оценка от атестирането „Много добра" с цифрово изражение от 96 точки, и така съдията придобива статут на несменяемост, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението. Неговото възражение е срещу намаляването на максималните оценки по критерия „Правни познания и умения за прилагането им“ с 2 точки и по критериите „Умение за анализ на правно-релевантните факти“ и „Брой необжалвани от подлежащите на обжалване съдебни актове, потвърдените обжалвани съдебни актове; отменените или обезсилени съдебни актове, изцяло или частично, и основанията за това“ с по 1 точка.

Георги Гетов - съдия в Районен съд – Пловдив е възразил срещу определената комплексна оценка „Много добра“ от атестиране за придобиване на статут на несменяемост с цифрово изражение от 99 точки и конкретно срещу оценката по критерия „Правни познания и умения за прилагането им“, която е 19 от максимално възможните 20 точки. Атестираният съдия е изложил съображения, че неправилно е отнета 1 точка по общия критерий, във връзка с което посочва, че процентът на отменени актове, съпоставен с обжалваните такива е 9%, между които липсва отменена присъда по наказателни дела от общ и частен характер. Сочи, че преобладаващите отменени актове са по производства по ЗАНН, което се дължало на противоречивата съдебна практика на Административен съд - Пловдив. В тази връзка, Колегията реши да уважи възражението му, като прие комплексна оценка от атестирането „Много добра" с цифрово изражение от 100 точки и така съдията придобива статут на несменяемост, считано от датата на вземане на решението.

Възражението на Светослава Алексиева - съдия в Районен съд – Перник е срещу определената комплексна оценка „Много добра“ с цифрово изражение от 98 точки за периодично атестиране и конкретно срещу оценката по критерия „Правни познания и умения за прилагането им“, която е 19 от максимално възможни 20 точки и по критерия „Умения за анализ на правнорелевантните факти“, която също е 19 от максимално възможни 20 точки. Във възражението се излагат съображения, касаещи отменените присъди по две НОХД, както и отменените решения по административнонаказателни дела. Тя сочи, че е неоснователно намаляването на точките по първите два общи критерия, тъй като броя на отменените актове бил нисък в сравнение с разгледаните през атестационния период дела. Колегията реши да уважи частично нейното възражение, като увеличи от 19 на 20 точки критерия „Умения за анализ на правнорелевантните факти“, и проведе периодично атестиране, като прие комплексна оценка „Много добра“ с цифрово изражение от 99 точки.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд