Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Каузата „професионална етика“ обсъдиха днес членовете на Съвета за партньорство и създателите на „Платформа за съдебна етика“

24 ноември 2022 година

На заседание на Съвета за партньорство към Висшия съдебен съвет (СП) бе обсъдена „Платформа за съдебна етика“, спечелили награда за иновации на състезанието ТЕМИС в Испания. Тя бе демонстрирана от екип на Националния институт на правосъдието (НИП) - Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна и член на Съвета за партньорство, Калина Станчева - младши съдия в Софийски градски съд, Радослав Ангелов - младши съдия в Окръжен съд – Ловеч и Георги Коджаниколов - младши прокурор в Районна прокуратура – Пловдив, които са нейни създатели.

„Важно за всеки магистрат е да бъде спокоен за неговото етично поведение“, сподели съдия Ангелина Лазарова. Тя използва възможността да благодари на българския отбор, част от който е и самата тя, на директора на НИП и на членовете на ВСС, които поощриха отбора за постигнатото. Идеята за създаването на дигитална общност, която не само да предизвиква дискусии по теми от сферата на етиката и професионалното поведение, но и да да може да препоръчва решения на проблемите, е възникнала предвид от необходимостта магистратите да обсъждат съвременните етични правила. Съдия Лазарова е убедена, че „българският отбор има потенциал за бъдещо развитие“.

Младши съдия Ангелов демонстрира Платформата, представляваща систематизирана информация за структурата на българската съдебна система. В нея са поместени кодексите за етично поведение на българските магистрати, кодексите за съдебно етично поведение на държавите членки на ЕС, сравнително-правен анализ на отделни разпоредби, основни източници, регламентиращи етичните стандарти, като съдържа и онлайн форум за дебати по съдебна етика и професионално поведение. Тя разполага с Атлас за етични правила, публикуван в специална секция на сайта и показващ кодексите на различните държави –членки на ЕС, като предлага опция да бъдат изтеглени чрез избор на територията на съответната държава. На сайта са публикувани и резултатите от проведеното от разработчиците проучване за създаването на Атласа.

Специално внимание бе обърнато на дигиталната арена, която цели да събере магистрати от различни държави, така че те да формират професионална общност, която да обмисля проблемите за разработване на съвременни стандарти и правила за етика и професионално поведение в съдебната система. Тази възможност бе демонстрирана от младши прокурор Коджаниколов.

Обсъдени бяха и теми, свързани с емпатията на магистратите и тяхното присъствие в социалните мрежи. Младши съдия Станчева разказа за срещата на екипа с кандидати за младши магистрати от цяла Европа в програмата за обмен AIAKOS, организирана от НИП. Те са обменили идеи относно електронното присъствие на магистратите и свързаните с него трудностите.

Посочено бе, че рубрика „Новини“ на Платформата, предоставя възможност магистратите да се запознаят със сходни проблеми в чужбина. Представена бе и опцията за дебати за международно сътрудничество, която насърчава към взаимното доверие между магистратите в различните държави - членки на ЕС.

Екипът сподели идеи за развитие, които включват създаване на защитена част на Платформата за споделяне на специфично съдържание, участие на психолог, адвокат и представители на професионални организации. Предложено бе да се инициира дискусия по темата в рамките на Европейската мрежа на съдебните съвети.

Зададени бяха въпроси към разработчиците на Платформата, във връзка с тяхната оценка за Кодекса за етично поведение на българските магистрати и мнение за предложението за разделяне на кодексите на два - за съдии и за прокурори.

Членовете на СП се обединиха около мнението, че екипът е работил в дълбочина, свършена е много работа и са положени големи усилия, като се ангажираха да популяризират създадената Платформа.

В обобщение, Вероника Имова – съпредседател на СП и член на ВСС, каза че екипът е надградил принципите за поведение от Бангалор с нови идеи, разширяващи кръга от етични правила във все по-глобализиращият се свят в областта на правните технологии, трансграничното съдебно сътрудничество, емпатията, проблемите при равенството на половете и свободата на изразяване на магистратите в социалните медии. Според нея, това доказва, че поколението, което идва в съдебната система, следва високи професионални и етични стандарти и си поставя високи цели.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд