Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Гражданският съвет към ВСС на първото си заседание за тази година прие редица становища във връзка с дейността на вещите лица, конституционно дело № 18/2022 г., и предложения за промени в преклузивните срокове, касаещи дейността на адвокатите

3 февруари 2023 година

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет (ГС) проведе днес първото си за 2023-та година заседание. То бе ръководено от съпредседателя на ГС – Мария Карагьозова - председател на Асоциация „ФОРУМ“. Участие взеха 16 от 20-те организации-членове на ГС.

Като първа точка от дневния ред, се подложи на дискусия Становище на представителите на Българската асоциация на вещите лица и експертите, изготвено във връзка с Проект на Наредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, публикуван на сайта на Министерски съвет.

Необходимостта от спешно изготвяне и приемане на нова Наредба за дейността на вещите лица в съдебния процес, в която да бъдат включени и направените експертни препоръки от страна на ГС към ВСС от 2022 г., беше във фокуса на дискусията. Членовете на ГС приеха да бъдат изпратени на министъра на правосъдието всички предложения и становища, изразени в днешната дискусия, както и да бъде организирана пресконференция за алармиране на широката общественост за сериозните затруднения в цялостното функциониране на съдебната система, поради неуредените въпроси, свързани със съдебната експертиза.

Членовете на ГС приеха за сведение Становище на Асоциация „ФОРУМ“, разработено по покана на Конституционния съд за изразяване на становище по конституционно дело № 18/2022 г., образувано по искане на Министерския съвет за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 145, ал. 1, т. 3 от ЗСВ. В него е изложено, че обявяването на противоконституционност на тази разпоредба в частта, относно думите „и действията“ и „ревизии“ и точка 6 в частта, относно думите „или друго закононарушение“ от ЗСВ, следва да бъде отхвърлено предвид липсата на противоречие с чл. 127, т. 5 от Конституцията на Република България. Прието бе за сведение и Становище на „Обединение на свободните адвокати“, изготвено за целите на заседанието на ГС към ВСС по същата тема, като двете ще бъдат изпратени на Комисията по правни въпроси към Пленума на Висшия съдебен съвет, по компетентност.

С оглед спазване на интересите на всички участници в съдебния процес и постигане на разумен баланс, ГС частично подкрепи Становището на Софийска адвокатска колегия (САК), а именно по отношение на предложенията за промени в преклузивните срокове по процесуалните закони, касаещи дейността на адвокатите. Становището на САК бе внесено за разглеждане на заседанието от СНЦОП „Обединение на свободните адвокати“.

По отношение на частта от Становището на САК за достъп на адвокатите до Национална база данни „Население“, членовете на ГС, по предложение на Българска съдийска асоциация, отправиха препоръка към Министерството на правосъдието да започне дискусия със заинтересованите страни, за възможността за улесняване достъпа на адвокатите до Регистъра, във връзка с конкретни дела, по които има такава необходимост, без да подкрепят направените конкретни предложения от САК в тази му част. ГС ще изпрати своите актове по Становището на САК на Министерски съвет на Република България, на Министерство на вътрешните работи и на Министерство на правосъдието.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд