Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
СП към ВСС подкрепи съдийското самоуправление като положителен нормативен императив за утвърждаване независимостта на съдиите и обсъди темата за правомощията на Прокуратурата при изпълнение функцията да следи спазването на законността

7 април 2023 година

Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет (СП към ВСС) проведе първото си заседание за тази година председателствано от Вероника Имова – член на Висшия съдебен съвет и съпредседател на СП към ВСС. В него участваха Даниела Ангелова – заместник-председател на Асоциацията на прокурорите в България и съпредседател на СП към ВСС; Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна; Николай Кръстев – представител на Камарата на следователите в България, Елена Янакиева – административен ръководител и председател на Административен съд – Варна, упълномощена като представител на Асоциация на българските административни съдии; Андрей Георгиев – съдия в Софийски районен съд, упълномощен представител на Съюза на съдиите в България и Пенка Велинова – съдия в Административен съд София-град, упълномощена като представител на Българската съдийска асоциация.

По предварително обявеният дневен ред като първа точка членовете на СП към ВСС обсъдиха балансирани ли са правомощията на Общото събрание на съда и неговия административен ръководител и утвърждава ли съдийското самоуправление независимостта на съдиите и съдебната власт. Те единодушно подкрепиха съдийското самоуправление като заявиха, че се надяват то да се усъвършенства в посока на разширяване решаващия глас на съдиите при взимане на решенията от управленски характер.

В хода на дискусията се изразиха лични становища и мнения като се обединиха за това, че предимствата на законово регламентираното съдийско самоуправление гарантират повишаване на институционалната заинтересованост на съдиите като лична кауза. Но подчертаха няколко проблема, а именно, че в някои случаи мнението на ръководството не среща одобрение от съдиите, както и че тези от съдилища с по-голяма натовареност имат невъзможност да се запознаят с дневния ред за провеждане на Общото събрание. Коментирана бе и практиката на неучастие в Общите събрания и делегиране на упълномощаване на представители, вместо лично участие в тях, което е недостатък, влияещ върху легитимно формираната воля в процеса на взимане на решения.

Г-жа Даниела Ангелова обстойно представи законовата регламентация на правомощията на Прокуратурата в изпълнение конституционното й задължение да следи спазването на законността.

Членовете на СП към ВСС се обединиха в становище за съвместимост с Конституцията по темата за правомощията на прокурора да възлага проверки и ревизии при констатирани незаконосъобразни актове и действия от компетентните органи. Прокуратурата следи по повод превантивен и текущ контрол за законосъобразност на действията и актовете по образуваните дела и преписки, във връзка с жалби или по сигнали. Тези правомощия на Прокуратурата са конституционно закрепени и са конкретно регламентирани в ЗСВ и АПК. Средствата, чрез които Прокуратурата упражнява това свое правомощие са чрез извършване на проверки и ревизии, в резултат на които решава дали да се търси наказателна отговорност за извършено престъпление от общ характер или са налице нарушения от административен характер. Членовете на СП направиха уточнение, че с решението на Конституционния съд по висящо дело № 18 от 2022 г. ще се даде яснота по повдигнатия тълкувателен въпрос, относно конституционната съвместимост на чл. 145, ал. 1, т. 3 и т. 6 от ЗСВ, за способите и предмета на проверките за спазване на законността в сферите на управление, с чл. 127, т. 5 от Конституцията на Република България.

Датата за следващото заседание на Съвета за партньорство както и дневният ред, ще бъдат допълнително обявени на интернет сайта на Висшия съдебен съвет.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд