Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
ВСС представи напредъка по проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“ по програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021

24 април 2023 година

На проведена на 24.04.2023 г. в гр. София пресконференция беше представен напредъкът в изпълнението на проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“. Проектът се изпълнява от Висшия съдебен съвет в рамките на програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в партньорство с Норвежката съдебна администрация.

Г-н Боян Магдалинчев – представляващ ВСС и ръководител на проекта, г-н Васил Пеловски – съдия в Административен съд – Варна и юрист по проекта, и г-жа Руслана Вълчева – експерт в администрацията на ВСС и координатор, предоставиха информация за извършеното към момента по трите основни дейности на проекта:  Дейност 1 „Мерки за осигуряване на по-добро функциониране на българската съдебна система във връзка с процедурите за назначаване, подбор и кариерно развитие на магистратите“; Дейност 2 „Укрепване на капацитета на българските магистрати и съдебни служители в прилагането на Европейската конвенция за правата на човека“ и Дейност 3 „Подобряване на прилагането на механизмите на възстановително правосъдие“.

В пресконференцията участваха също и г-н Даг Брадхол от Кралство Норвегия, и г-н Вилем Бауър от Кралство Нидерландия - експерти с богат опит като национални съдии и в областта на международното правно сътрудничество, г-жа Мира Иванова – ръководител на Програмна област 21 на Програма „Правосъдие“ в Министерството на правосъдието, магистрати – членове на работните групи по Дейност 1 и Дейност 3, представители на органите на съдебната власт, съдебни служители и други заинтересовани страни.

Отчетено бе, че Дейност 1 е изпълнена в цялост, като в резултат на това е изготвен Анализът „Мерки за осигуряване на по-добро функциониране на българската съдебна система във връзка с процедурите за назначаване, подбор и кариерно развитие на магистратите“. Анализът е публикуван на интернет сайта на ВСС и е представен на вниманието магистратите и на неправителствени организации, приет е от Пленума на ВСС и е предоставен на Министерството на правосъдието.

По отношение на изпълнението на Дейност 2 бяха представени магистратите, които са осъществили или са в процес на осъществяване на стажове в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека и в Отдела за изпълнение на решения на ЕСПЧ към Съвета на Европа.

По отношение на Дейност 3 беше представено изпълнението към настоящия момент, в резултат на което са изготвени Анализ „Възможностите за възстановително правосъдие в България в рамките на действащото законодателство – възстановителни подходи в наказателното правосъдие и при изпълнение на наказанието. Предложения за законодателни промени“ и Анализ „Дейността на съдебните преводачи в Република България“. Предстои избор на изпълнител за разработване на единния Регистър на съдебните преводачи в Република България, с което дейността ще бъде цялостно изпълнена.

Отчетено бе, че проектът се изпълнява в съответствие с разписаните дейности и заложените параметри. От страна на представителите на партньорската организация и на Програмния оператор също бе изразено становището, че изпълнението на проекта протича успешно и съответства на поетите ангажименти.

Информация за проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“ по програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 може да бъде намерена на сайта на ВСС, в раздела посветен на проекта: https://vss.justice.bg/page/view/104876.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд