Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС проведе дебат относно органа, компетентен да определи изпълняващ длъжността главен прокурор на Република България

22 юни 2023 година

 

Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъди кой е органът, компетентен да определи изпълняващ длъжността главен прокурор на Република България. Дебатът се проведе по предложение на министъра на правосъдието доц. д-р Атанас Славов във връзка с изразени становища от членове на ВСС, представители на професионални правни организации и на академичните среди, че компетентен да вземе решение за избор на изпълняващ длъжността главен прокурор на Република България е Пленумът на ВСС. Министърът на правосъдието постави въпроса за валидността на взетото решение и за легитимността на избора. Той посочи, че когато има разминаване между легалност и легитимност в обществото остава чувство за надделяване на друго, а не на аргументите.

В хода на дебата бяха изложени юридически аргументи и становища от членове на ВСС с оглед на публичния интерес и обществената значимост на процедурата по определяне на изпълняващия длъжността главен прокурор, както и създалите се съмнения в легитимността на Прокурорската колегия, като компетентен орган. Становища изразиха министърът на правосъдието доц. д-р Атанас Славов, Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, и членовете на ВСС – Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева, Калина Чапкънова, Огнян Дамянов, Олга Керелска, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. Изказани бяха доводи и съображения както в подкрепа, така и срещу тезата за наличие на празноти в закона по отношение на процедурата и органа, копметентен да определи изпълняващ длъжността при предсрочно прекратяване на мандата на председателите на ВКС и ВАС, както и на главния прокурор. Разяснено бе, че актовете на Висшия съдебен съвет не подлежат на оспорване по административен ред, както и че Пленумът на ВСС не е висшестоящ орган по отношение на Съдийската и Прокурорската колегии. Пояснено бе, че в конкретния случай законовите разпоредби следва да се прилагат според точния им смисъл, а при необходимост да се направи съответното тълкуване. В този смисъл бе уточнено, че Прокурорската колегия е действала правомерно и в съответствие с разпоредбите на ЗСВ. Посочено бе, че и.д. главният прокурор има всички правомощия възложени със ЗСВ и процесуалното законодателство на административните ръководители на органите на съдебната власт, но е лишен от конституционно установената компетентност на главен прокурор.

В хода на дискусията бяха коментирани основният критерий „старшинство“ при неговия избор, оценката на неговите професионални и нравствени качества, обществените нагласи и проведената процедура.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд