Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Качествени промени в работата на съдебната система постигна ВСС чрез проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“

3 юли 2023 година

„С разработването и въвеждането на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) се постигна качествена промяна в работата на съдебната система“, заяви Гергана Мутафова – член на Висшия съдебен съвет и ръководител на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, осъществен от ВСС по Оперативна програма „Добро управление“ чрез договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с рег. № BG05SFOP001-3.001-0001-C01/26.08.2016 г.

По време на заключителното събитие за оповестяване на изпълнените дейности и постигнатите резултати тя поясни, че с ЕИСС изцяло се промени работата на съдилищата и начинът на водене на документооборота. Според нея ефектът за гражданите и адвокатите е видим с надграждането на Единният портал за електронното правосъдие (ЕПЕП), като единна точка за достъп до ЕИСС. Налице е възможност за електронен достъп до електронната папка на делото, за заплащане на такси през виртуалния ПОС терминал, за иницииране на дело, подаване на документи, получаване на информация за движението на делото и крайния съдебен акт.

Госпожа Мутафова обърна внимание, че ЕИСС е вътрешна затворена система за нуждите на съдебната система, която осигурява пълно движение по електронен път на всички документи, като се преустановява прехвърляне на делата между инстанциите на хартия. Тя позволява еднократно събиране на данни, които веднъж постъпили и генерирани в системата, се движат за нуждите на потребителите на всички нива по всякакви дела. Интеграциите на ЕИСС с външни системи, като тези на административните съдилища, на прокуратурата и следствието, на МВР, Национална база данни „Население“, НСИ и други, предоставят на съдиите необходимата по делата информация. Осигуреният им отдалечен достъп, чрез сигурна електронна връзка и квалифициран електронен подпис, е гаранция за непрекъснатостта на съдебния процес дори в пандемични ситуации и дава възможност за финализиране на съдебните актове. „Аз съм убедена, че в скоро време и само въпрос на средства, а не толкова на воля, е осигуряването на възможност за разглеждане чрез видеоконферентна връзка на дела във всяка съдебна сграда. Това е предпоставка за голям технологичен скок, пестене на пари и време, и реална възможност за реформа на съдебната карта“, добави г-жа Мутафова.

Дейностите по проекта са реализирани от външни за съдебната система изпълнители, като в изпълнението на някои от тях са участвали работни групи от магистрати, включително административни ръководители, и съдебни служители.

Представителите на „Информационно обслужване“ АД Снежанка Смилкова и Николета Стоянова посочиха, че към момента с ЕИСС работят над 10 468 потребители от 151 съдилища, сред които 1961 съдии, 3 119 съдебни заседатели, 4 760 съдебни служители и 628 призовкари. В системата са образувани 1 187 700 дела, 68 % от които са граждански, 29 % наказателни, 3 % търговски и 0,03 % фирмени дела. ЕИСС предоставя възможност за мониторинг в реално време от страна на ВСС, както върху натовареността на магистратите, така и върху съдилищата.

Създадена е и Система за анализ и мониторинг на факторите, свързани със социално-икономическото развитие на съдебните райони и натовареността на съдилищата – СИСМА, която автоматизирано събира и обработва статистически данни от тях. Системата позволява да се проследяват тенденции в образуваните дела и да се правят сечения с демографските показатели по данните на НСИ, въз основа на които да се вземат решения за съдебната карта.

Резултатите от създаването на модел за оптимизация на съдебната карта на съдилищата и прокуратурите представи Силвия Цанова от „Глобал Адвайзърс“ АД. Тя посочи, че е извършен детайлен преглед и анализ на практиката на страните членки на ЕС в реформата на съдебните карти през последните 10 години. Изготвени са анализи за натовареността на съдебните структури и специфични социално-икономически фактори, като са разработени четири модела за реорганизация на съдебните райони, с цел повишаване на тяхното качество и ефикасност. В резултат Пленумът на ВСС прие одобрените от колегиите модели на пътни карти с планове за действие за оптимизиране на съдебните райони, както и пакет от предложения за изменение и допълнение на действащото законодателство, който е изпратен на министъра на правосъдието за иницииране на промени.

Общата стойност на проекта е 4 945 608,68 лева, от които 4 210 568,38 лева европейско финансиране. С основната част от средствата е закупено хардуерно оборудване за дейността на ЕИСС, СИСМА и ЕПЕП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд