Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, взе решение за внедряване на програмен продукт „Единен регистър на съдебните преводачи“

9 април 2024 година

Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), одобри и прие решение да се внедри създаденият програмен продукт „Единен регистър на съдебните преводачи“ в изпълнение на Дейност 3 „Подобряване на прилагането на механизмите на възстановително правосъдие“, поддейност 3.6. на проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“ по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 г.

Изпълнението на дейността е успешно, показва извършеното приемателно тестване на ЕРСП в среда на избрания изпълнител „Информационно обслужване“ АД. С решението на Съдийската колегия предстои внедряването му в експлоатационна среда.

Единният електронен регистър на съдебните преводачи се явява последователна стъпка в развитието на реформата на съдебната власт и в стремежа ѝ за цифровизиране. Неговото създаване съответства на уредбата в Директива 2010/64/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 20 октомври 2010 г. относно правото на устен и писмен превод в наказателното производство. Той допринася за по-прозрачно и по-ефективно правораздаване, чрез осигуряване на възможност за по-лесен достъп до лицата, притежаващи съответната компетентност да упражняват тази дейност.

Съгласно чл. 360б от Закона за съдебната власт, информационната система е съгласувана с министъра на правосъдието и с министъра на електронното управление. На 19.03.2024 г. е получено писмо, с което министърът на правосъдието съгласува Единния регистър на съдебните преводачи (ЕРСП), а на 08.04.2024 г. е постъпило потвърждение за съгласуването му от Министерството на електронното управление.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд