Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела отчете на Годишната си среща значително увеличаване на случаите на правна помощ

17 май 2024 година

Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България (НСММСНД), отчете своята дейност на Годишна среща, проведена в сградата на ВСС, при активното участие – присъствено и онлайн, на нейните членовете. По решение на Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), във форума участва г-жа Румяна Илиева – член на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК). Чрез видеовръзка се включиха Даяна Дянкова - представител на Секретариата на Европейската съдебна мрежа (ЕСМ), г-жа Катя Панова - държавен експерт в МП, Дирекция „МПСЕВ“ при Министерство на правосъдието, г-н Цветомир Йосифов – прокурор във Върховна прокуратура, завеждащ отдел 04 „Международен“ и Национален координатор на ЕСМ. Гости на срещата бяха г-жа Мина Кюркчиева и г-жа Мария Лачова – правни експерти във Фондация „Право и интернет“, г-н Христо Константинов – представител на „Апис Европа“ АД, г-н Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията и г-жа Силвия Димитрова – заместник-директор на Националния институт на правосъдието (НИП).

Г-жа Мариета Неделчева – национално лице за контакт на НСММСНД на Република България и съдия в Окръжен съд – София, представи Отчет за дейността на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България за периода 2021 – 2023 г. Тя подчерта, че с решение на СК на ВСС по протокол № 20/25.06.2019 г. всички членове на Мрежата са избрани за контактни точки в Европейската съдебна мрежа и като „активни посредници“ улесняват съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси между държавите членки на ЕС и да подпомагат своите колеги. През 2021 г. от тях е било потърсено и предоставено съдействие чрез 125 дейности, през  2022 г. по 137 дейности, а през 2023 г. чрез 167 броя. През 2021 г. запитванията са се отнасяли до 69 тежки престъпления и 15 други, през 2022 г. до 88 тежки и 13 други престъпления, а през 2023 г. съответно до 127 тежки и 24 други престъпления. Информация по относимо национално или чуждо законодателство е била предоставена през 2021 г. в 9 случая, през 2022 г. в 15 случая, а през 2023 г. по 14 такива. Един от най-често използваните международни инструменти за съдебно сътрудничество по наказателни дела продължава да бъде европейската заповед за разследване, показват представените данни. Направен е извод, че съдебните органи все по-често използват разпита на свидетели чрез видеоконферентна връзка, с оглед зачестилата употреба на електронни средства за  комуникация. Поставен бе акцент на оказаната помощ при подготовката и изпълнението на актове за обезпечаване, на удостоверения за финансова санкция,  както и на актове за конфискация. Посочена бе тенденцията към значително увеличаване на случаите на предоставена помощ по време на изпълнението на удостоверенията за признаване на наказания „лишаване от свобода“ (ЗПИИАННЛСМВЛС), като през 2023 г. са регистрирани 26 случая по искане на национален и 5 от чуждестранен орган. Обърнато бе внимание на участието на членовете на НСММСНД в пленарни и регулярни срещи на ЕСМ, и други дейности, включително като организатори, лектори или обучаеми.

Съдия Неделчева и Силвия Димитрова – заместник-директор на НИП, обърнаха внимание на изключително успешното сътрудничество на Мрежата и НИП, включително по направеното от Института предложение до Европейската мрежа за съдебно обучение за организиране на специализиран обмен на контактни точки на ЕСМ.

Представителите на Фондация „Право и интернет“, на „Апис Европа“ АД и на Центъра за изследване на демокрацията презентираха международни проекти в сферата на правосъдието, по които работят, включително във взаимодействие с членове на Мрежата.

Г-жа Дянкова сподели благодарността на Секретариата на ЕСМ за взаимодействието и отзивчивостта на съдиите-членове от НСММСНД, както и за предоставяната информация за публикуване на сайта на организацията.

Г-жа Валентина Бошнякова – национално лица за контакт – търговски дела в Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела, и съдия в Окръжен съд – Смолян, акцентира на значението на доброто сътрудничество на двете Мрежи за малките съдилища, в които липсва специализация на съдиите по материя.

Председателят на Окръжен съд – Перник, г-н Калин Баталски – член на НСММСНД, обърна внимание на ролята на съдия Мариета Неделчева за установените демократични взаимоотношения и високото ниво на организация на дейността на Мрежата.

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд