Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изслуша главния прокурор и прие Доклада за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и на разследващите органи през 2023 г.

12 юни 2024 година

Заседанието на Прокурорската колегия започна с едноминутно мълчание в памет на Радослав Димов – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София, който почина на 10 юни т.г.

Прокурорската колегия, която на основание §23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. в ДВ бр. 106/22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, на основание чл. 138а, ал. 1 от ЗСВ във връзка с чл. 130б, ал. 3, т. 11 от Конституцията на Република България, изслуша и. ф. главния прокурор Борислав Сарафов и прие Доклад за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и на разследващите органи през 2023 г. В него е представена дейността по правоприлагане, съобразно компетентността на прокуратурата и актуалните промени в Конституцията на Република България и на законово равнище, по основни направления – разследване на престъпленията, взаимодействие с Европейската прокуратура, международно правно сътрудничество по наказателни дела, наказателносъдебен, гражданскосъдебен и административносъдебен надзор, изпълнение на наказанията. Отчетена е и дейността по изпълнение на препоръките в рамките на Върховенството на правото.

Пред членовете на Прокурорската колегия господин Сарафов представи основните акценти от доклада и посочи, че по данни на МВР през 2023 г. са регистрирани 84 211 престъпления, от които са разкрити са 41 863 престъпления. Той уточни, че с най-висок дял са престъпленията против собствеността – 40%, следвани от общоопасните престъпления – 27.8%, икономическите престъпления -  13,2%, и престъпленията против личността -  8%. През изминалата година прокурорите са работили по 291 281 преписки и по 238 263 досъдебни производства, като са участвали в 141 301 съдебни заседания по наказателни, административни и граждански дела.

Общият брой на новообразуваните досъдебни производства е 89 580, като 18, 6% от тях са бързи производства. Досъдебните производства, по които разследването е приключило са 95 471. Прекратените досъдебни производства са 31 043. В съда са внесени 27 969 прокурорски акта, като 51% са обвинителните актове; 39.7% са постановленията с предложение за споразумение и 9.2% постановленията с предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а НК.

Обърнато бе внимание върху факторите с актуално и дългосрочно значение за ефективността в противодействието на престъпността, както и върху необходимостта от законодателни промени в НК и НПК за оптимизиране на наказателния процес и осъвременяване на остарели правни норми. Представени бяха реализираните и основните приоритети в дейността на Прокуратурата през 2024 г.

Годишния доклад за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и на разследващите органи ще бъде внесен в Народното събрание, на основание чл. 130б, ал. 3, т. 11, във вр. с чл. 84, т. 16 от Конституцията на Република България.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд