Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС измени статистическите форми за отчет на апелативните, военните, окръжните, районните и административните съдилища

10 декември 2019 година

Решението на съдийската колегия е във връзка с подобряване начина на измерване на реалната натовареност на съдиите, при съпоставяне на натовареността в различните съдилища. С направените допълнения в статистическите форми анализирането на натовареността на съдилищата ще се извършва  въз основа на данните за брой постъпили дела, брой дела за разглеждане и брой свършени дела, както и брой на постановените решения по чл. 235, ал. 5 от ГПК, които се постановяват след като делото  е насрочено в открито съдебно заседание и такова е било проведено, респективно и броя на постановените присъди и броя на постановените решения по НАХД, при същия критерий.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет допълни статистическите форми, както следва:

- по Приложение 2 – Отчет за гражданските и търговски дела на апелативен съд, Приложение 2 – Отчет за гражданските и търговски дела – първа и втора инстанция на окръжен съд и Приложение 2 – Отчет по граждански дела на районен съд, с нова справка за отчитане на броя на постановените решения по чл. 235, ал. 5 от ГПК, след проведено открито съдебно заседание.

- по Приложение 2 – Отчет по наказателни дела на апелативен съд, Приложение 2 – Отчет по наказателни дела на военно-апелативен съд, Приложение № 2 – Отчет по наказателни дела първа и втора инстанция на окръжен съд, Приложение 2 – Отчет по наказателни дела на военен съд и Приложение 2 – Отчет по наказателни дела на районен съд, с нова справка за отчитане на броя на постановените присъди, както и броя на постановените решения по НАХД.

- по Приложение 1 – Отчет за работата на административен съд, с нова справка за отчитане на броя на постановените решения по чл. 172, ал. 1 от АПК, както и броя на постановените решения по КНАХД.

За направените допълнения в статистическите форми за отчет ще бъдат уведомени съдилищата, както и разработчиците на деловодните системи, с цел тяхното актуализиране.

Актуализираните форми за отчет ще бъдат публикувани на интернет страницата на ВСС в раздел „Съдебна статистика, регистри /Статистически форми за отчет“.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд