Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС определи броя и видовете длъжности за съдебните служители и мястото на работа в администрацията на окръжните прокуратури, районните прокуратури и териториалните отделения

11 декември 2019 година

Прокурорската колегия с решение по протокол № 18/26.04.2017 г. е приела, че „Териториално отделение“, по смисъла на чл. 30, ал. 2, т. 7 от ЗСВ, е разкрито от Пленума на ВСС в дадено населено място звено в структурата на съответната районно прокуратура с прокурори и специализирана администрация за изпълнение на функциите на територията на съответния на районната прокуратура съдебен район. Съгласно това принципно становище функциите на служителите от общата администрация в закриваните районни прокуратури на мястото, на които се разкриват териториални отделения към районните прокуратури в областния град, преминават към обема на дейност на общите администрации в окръжните и районните прокуратури. Дейностите, включени в направление „финансово-стопанска дейност“ се осъществяват от общата администрация на съответната окръжна прокуратура, а дейностите по останалите направления, включени във функционалната компетентност на общата администрация преминават към служителите на общата администрация от районната прокуратура в областния град.

Предстоящото закриване на 28-те районни прокуратури, налага използване на смесен подход при уреждане на трудовите взаимоотношения със съдебните служители, поради значителния брой на цялостно окрупнените районни прокуратури.

Преустановяване на дейността по направление „финансово – стопанска дейност“ в закриваните прокуратури, доколкото същата ще се осъществява от окръжните прокуратури, съгласно чл. 57 от ПАПРБ, и на останалите дейности – към администрациите на районните прокуратури, налага трудовите правоотношения със съдебните служители от общите администрации на закриваните прокуратури да бъдат прекратени, на основание чл. 328, ал. 1, т. 2 пр. 1 от Кодекса на труда /закриване на предприятието/. Функциите, изпълнявани от съдебните служители от специализираната администрация на закриваните прокуратури, осъществяването им ще продължи и новосъздадените териториални отделения, поради което трудовите им правоотношения ще бъдат запазени, а спрямо тях ще се приложи хипотезата на чл. 123, ал. 1, т. 7 от КТ, която най-пълно съответства на характера на правоприемството, което настъпва в резултат на окрупняването на районните прокуратури.

Прокурорската колегия указа на административните ръководители на закритите прокуратури в Несебър, Поморие, Средец, Царево, Малко Търново, Котел, Нова Загора, Елхово, Девня, Провадия, Исперих, Кубрат, Тутракан, Дулово, Омуртаг, Попово, Велики Преслав, Нови пазар, Елена, Кнежа, Никопол, Левски, Червен бряг, Бяла, Първомай, Раднево, Гълъбово, Радомир да уредят трудовите правоотношения със съдебните служители, както следва:

  • Заетите щатни бройки за съдебни служители от специализираната администрация – по реда на чл. 123, ал. 1, т. 7 от КТ;

  • Незаетите щатни бройки за съдебни служители от специализираната администрация – по реда на чл. 328, ал. 1, т. 2, пр. 2 от КТ;

  • Заетите ръководни длъжности и служителите от общата администрация – по реда на чл. 328, ал. 1, т. 2, пр. 1 от КТ.

Прокурорската колегия разпредели щатните бройки за съдебни служители, по отношение, на които следва да се приложи разпоредбата на чл. 123, ал. 1, т. 7 от КТ, разпределени по прокуратури.

Съкратени са общо 8 незаетите щатни бройки за съдебни служители от специализираната администрация в районните прокуратури в Царево, Елхово, Исперих, Омуртаг, Велики Преслав и Никопол. Съкратени са щатните бройки за съдебни служители на ръководни длъжности и съдебни служители от общата администрация в 28-те прокуратури.

Прокурорската колегия разкри, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, в окръжните прокуратури в Бургас, Плевен и Пловдив по една щатна бройка за длъжността „експерт – обществени поръчки“ и по една щатна бройка за длъжността „прокурорски помощник“ в районните прокуратури – Бургас, Шумен, Плевен и Русе.

Прокурорската колегия определи, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, броя и видовете длъжности за съдебни служители в прокуратурите, включени във втория етап на оптимизиране на структурата на районните прокуратури, съобразно решение на Пленума на ВСС по протокол № 20/29.07.2019 г., считано от 01.01.2020 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд