Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Комисиите „ДДВИВСС“ към съдийската и прокурорската колегии и инспектори от ИВСС се обединиха около становището за отпаднала необходимост от регулярни срещи, заложени в докладите на ЕК в рамките на МСО

16 декември 2019 година

Комисиите „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с Инспектората към Висшия съдебен съвет“ към съдийската и прокурорската колегии на ВСС и инспектори от ИВСС проведоха съвместна среща във връзка с необходимостта от продължаване провеждането на регулярни срещи, с оглед заложените мерки/препоръки в докладите на Европейската комисия в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. Представителите на ВСС и ИВСС се обединиха около становището, че към настоящия момент е отпаднало задължението за провеждане на регулярни срещи с оглед заложените мерки/препоръки в доклада на Европейската Комисия от месец януари 2017 година, като изразиха готовност за провеждането на такива срещи при възникнала необходимост от обсъждане на конкретни теми и въпроси.

В срещата участваха трима от членовете на комисия „ДДВИВСС“ към СК на ВСС - Атанаска Дишева – председател, Цветинка Пашкунова и Вероника Имова, както и двама от членовете на комисия „ДДВИВСС“ към ПК - Светлана Бошнакова - председател и Йордан Стоев. От страна на ИВСС присъстваха инспекторите Игнат Георгиев, Теодора Нинова и експерта Биляна Райчинова.

Досега членовете на ВСС и инспекторите от ИВСС провеждаха срещи на всеки шест месеца в изпълнение на препоръка 3 от доклада на ЕК по МСО в областта „Независимост и отчетност на съдебната власт“ за подобряване на практическото функциониране на ИВСС и последващите действия на Висшия съдебен съвет в отговор на констатациите на Инспектората. От 2017 г. досега са проведени пет срещи, по време на които са обсъждани въпроси свързани с дисциплинарните производства, образувани по предложение на ИВСС, въпроси свързани с производствата по Глава III „а“ ЗСВ, както й съдържанието на препоръките, дадени в актовете от проверките на ИВСС.  

Решението от съвместната среща бе аргументирано с констатациите от последните доклади на ЕК от 2018 г. и 2019 г., в които е посочено че анализът на напредъка на България по линия на МСО е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към Европейския съюз. Предстои внасяне на предложения в този смисъл в заседания на СК и ПК на ВСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд