Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС командирова членове на НСМГТД за участие в Годишната среща на лицата за контакт на Европейската съдебна мрежа по граждански и търговски дела и прие доклад от участие в 77-мата среща на лицата за контакт през 2019 г.

21 януари 2020  година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет командирова трима съдии за участие в Годишната среща на лицата за контакт на Европейската съдебна мрежа по граждански и търговски дела, която ще се проведе в гр. Брюксел, Белгия за периода 3-6 февруари 2020 г.

В срещата ще участват  Рената Мишонова-Хальова – съдия в Окръжен съд – Враца и национално лице за контакт на Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела (НСМГТД) – граждански дела и членовете на Мрежата - Борис Константинов Динев – съдия в Софийски районен съд и Мария Иванова Райкинска – съдия в Софийски градски съд.

Съдийската колегия прие за сведение доклад от Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела в Република България от участие в 77-мата редовна среща на лицата за контакт на Европейската съдебна мрежа по граждански и търговски дела, проведена в периода 4-5 декември 2019 г. В доклада е предоставена информация за обсъжданията и изказванията на представителите на Европейската комисия, ЕСМ и на всяка държава. Членовете на НСМГТДРБ са участвали в работна група за изготвяне на наръчник по прилагането на Регламент (ЕО) № 4/2009 на Съвета от 18 декември 2008 г. относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на съдебни решения и сътрудничеството по въпроси, свързани със задължения за издръжка. Обсъдени са организационни въпроси от предходни и във връзка със следващи срещи, представени  са резултати от проведена информационна кампания по Регламента за искове с малък материален интерес, направена е презентация на пилотния проект e-Codex по отношение на възможността за предявяване чрез него на искове с малък материален интерес. Проведена е дискусия по предварително поставени от делегациите на държавите членки въпроси по приложението на Регламент (ЕО) № 861/2007  на Европейския парламент и на Съвета от 11 юли 2007 г. за създаване на европейска процедура за искове с малък материален интерес; Регламент (ЕС) № 655/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 г. за създаване  на процедура за европейска заповед за запор на банкови сметки с цел улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела; Регламент (ЕО) № 805/2004  на Европейския парламент и на Съвета от 21 април 2004 г. за въвеждане на европейско изпълнително основание при безспорни вземания и Регламент (ЕО) № 1896/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2006 г. за създаване на процедура за европейска заповед за плащане.

Докладът ще бъде публикуван на Интернет сайта на ВСС в раздели „ Международна дейност/Доклади, анализи и решения/Доклади от международни срещи“ и „Международна дейност/Международно сътрудничество/Международни организации/Европейска съдебна мрежа по граждански и търговски дела“.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд