Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС командирова национално лице за контакт на НСММСНДРБ за участие в 41-та редовна среща на лицата за контакт на Европейската съдебна мрежа и прие доклад от участие в 53-та Пленарна среща на ЕСМ през 2019 г.

21 януари 2020  година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет командирова Мариета Неделчева – съдия в Специализирания наказателен съд участие в 41-та редовна среща на лицата за контакт на Европейската съдебна мрежа, за периода 11-12 февруари 2020 г. в гр. Хага, Нидерландия. Основни теми на срещата ще бъдат обсъждане на приоритетите на Хърватското председателство на ЕС, развитие на съдебното сътрудничество на държавите членки, функциониране на Европейската прокуратура, сътрудничество с Великобритания, както и статута на тази държава извън ЕСМ.

Съдия Мариета Неделчева е избрана за национално лице за контакт на НСММСНДРБ с решение на Съдийската колегия по протокол № 11/26.03.2019 г.

Съдийската колегия прие за сведение доклад от доклад от членовете Светла Даскалова-Василева и Светослава Колева-Ангелова – съдии в Окръжен съд-Варна, членове на НСММСНДРБ и контактни точки на България в ЕСМ по наказателни дела, в 53-та Пленарна среща на ЕСМ, проведена в периода 19-23 ноември 2019 г. в гр. Хелзинки, Финландия. В доклада е предоставена информация за обсъдените теми и проведени дискусии – защитено електронно подаване на молби за правна помощ по дела за трансгранични престъпления; електронно подаване на молби за правна помощ по дела за трансгранични престъпления; електронни доказателства и дигитален обмен на доказателство; събиране и обмен на електронни доказателства между държави.членки на ЕС и между ЕС и САЩ; функции и правомощия на Европейската прокуратура; Брекзит и неговите последствия; финландска система за международно правно сътрудничество по наказателни дела; Хърватско председателство на Съвета на ЕС и темите, които ще се обсъдят на следващата пленарна среща на ЕСМ.

Докладът ще бъде публикуван на интернет сайта на ВСС в раздели „Международна дейност/Доклади анализи и решения/Доклади от международни срещи“ и „Международна дейност/Международно сътрудничество/Международни организации/ Европейска съдебна мрежа по граждански и търговски дела“.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд