Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на Висшия съдебен съвет утвърди стратегически план за периода 2020-2022 г. и годишен план за дейността по вътрешен одит през 2020 г. на дирекция „Вътрешен одит“

30 януари 2020 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет утвърди стратегически план за периода 2020-2022 г. и годишен план за дейността по вътрешен одит през 2020 г. на дирекция „Вътрешен одит“ във ВСС

Стратегическият план определя основните цели, приоритети и обхват на вътрешния одит във ВСС за периода 2020-2022 г., които са съобразени с основните цели определени за административно-управленската и бюджетната дейности на съдебната система в Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, ЗСВ, подзаконовите актове, свързани с него и вътрешните актове на ВСС, свързани с обхвата на дейност на вътрешния одит.

Дейността през периода 2020-2022 г. ще бъде насочена в областите: административно-управленска дейност; усвояване и администриране на бюджетни ресурси; развитие и укрепване на човешките ресурси в съдебната администрация; вътрешния контрол (системите за финансово управление и контрол) във всички структури на съдебната система и други.

Стратегическите цели и приоритети са насочени към подобряване на управлението, организацията на дейностите на администрацията и процесите на администриране и бюджетиране в съдебната система чрез идентифициране и оценяване на рисковете; независима и обективна оценка на адекватността и ефективността на вътрешния контрол; консултиране и даване на препоръки.

Основните приоритети в дейността на дирекцията за периода на стратегическия план са насочени към извършване на оценка и отправяне на подходящи препоръки при изпълнение на одитни ангажименти за даване на увереност; подпомагане на актуализацията и унифициране на политиките, вътрешните правила и процедурите, изграждащи вътрешния контрол в съдилищата, насърчаване на прилагане на единни правила, отнасящи се до идентични процеси извършвани от администрацията в съдилищата и укрепване на административния капацитет на дирекция „Вътрешен одит“.

Одитните ангажименти в годишния план за 2020 г. са определени в резултат от оценка на риска съобразно модела на оценка на риска и одитната стратегия, определени в стратегическия план.

През 2020 г. са планирани 24  одитни ангажименти, като дирекция „Вътрешен одит“ ще поеме активна роля за подобряване на управленско-административната дейност и бюджетния процес в съдебната система; при идентифициране и оценяване на рисковете. Дирекцията ще предоставя независима и обективна оценка за адекватността и ефективността на системите за финансово управление и контрол в съдебната система, както и ще изпълнява активна консултантска роля при изграждането на системи за вътрешен контрол.

Дирекция „Вътрешен одит“ няма неизпълнени ангажименти в годишния план за 2019 г.

Предстои изпълнение на одитни ангажименти в Районен съд – Сливен, Районен съд – Монтана, Районен съд – София, Районен съд – Нова Загора, Районен съд – Благоевград, Районен съд – Айтос, Районен съд – Хасково, Районен съд – Кюстендил, Районен съд – Карнобат, Районен съд – Несебър, Районен съд – Димитровград, Специализиран наказателен съд, Районен съд – Поморие; Районен съд – Велики Преслав, Районен съд – Харманли, Апелативен съд – Варна, Апелативен специализиран наказателен съд, Административен съд –Благоевград, Административен съд – София-област, Административен съд – Силистра, Апелативен съд – Велико Търново, Окръжен съд – Хасково, Районен съд – Котел и Районен съд – Ивайловград.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд