Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет избра за съпредседатели Вероника Имова - член на Висшия съдебен съвет и Евгени Иванов – председател на Асоциация на прокурорите в България

03 февруари 2020 година

В духа на конструктивния диалог и обсъждане на конкретни и възможни действия по актуални за съдебната власт проблеми, протече първото заседание на Съвета за партньорство /СП/ към Висшия съдебен съвет. Единодушно, за съпредседатели на Съвета бяха избрани Вероника Имова - член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и Евгени Иванов – председател на Асоциация на прокурорите в България.

На заседанието присъстваха членовете на СП и Висшия съдебен съвет - Боряна Димитрова, Вероника Имова и Пламен Найденов, както и членовете на Съдийската колегия Атанаска Дишева и Олга Керелска. От членовете на СП към ВСС участваха представителите на професионални организации на съдиите, прокурорите и следователите по чл. 217, ал. 1 ЗСВ - Владимир Първанов – представител на Асоциация на българските административни съдии, Росица Велкова Иванова - Стойчева – представител на Сдружение „Българска съдийска асоциация“, Евгени Иванов – председател на Асоциация на прокурорите в България и Стефан Петров – заместник-председател на Камарата на следователите в България. Несдружените магистрати бяха представени от Ангелина Лазарова - съдия в Апелативен съд – Варна, Илиана Димитрова - Васева - зам. административен ръководител на Окръжен съд – Пазарджик, Анелия Янева - съдия в Софийски градски съд; Радослав Димов - административен ръководител на Апелативна прокуратура - София и Елена Динева - следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура. На заседанието присъстваха и представители на различни медии.

Обсъдени бяха дългосрочните и краткосрочните цели, по които ще работи СП, като бе постигнато съгласие, че приоритетните теми са свързани с кадровата обезпеченост на органите на съдебната власт, бюджетът на съдебната система, съдебната карта и оптимизацията й, медийният образ и авторитета на съдебната система. Предложени бяха и теми  за методологията и принципите за актуализиране на трудовите възнаграждения на магистратите и съдебните служители, здравословните и безопасни условия на труд, проблемите свързани с вещите лица, съдебните експертизи, съдебните заседатели, съдебните помощници, атестирането и конкурсите на магистратите.

Съветът насрочи дата за следващото си заседание на 09.03.2020 година от 10.00 ч. в зала №107 в сградата на Висшия съдебен съвет, като бе уточнено дневният ред да включва темите за бюджета на съдебната власт, включително условията за застраховане на магистрати и съдебни служители, както и конкурсните и атестационни процедури, съобразно промените в ЗСВ.

Членовете на СП решиха материалите за заседанията на Съвета да се предоставят в срок от 7 работни дни преди датата на провеждането му, като ще бъдат изготвяни кратък и пълен стенографски протоколи, които ще се публикуват в обособена секция в интернет сайта на ВСС.

Съветът за партньорство се обедини около идеята, че работата му ще допринесе да се институционализира комуникацията между членовете на ВСС и магистратите, като механизъм за ефективно взаимодействие и подобряване на диалога.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд