Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС сформира работна група, във връзка с прилагане на глава четвърта, раздел 2, чл. 66 – чл. 75а от ЗСВ, както и предложения за изменение на закона

10 март 2020 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет сформира работна група по формулираните цели и очакваните резултати при прилагане на глава четвърта, раздел 2, чл. 66 – чл. 75а от Закона за съдебната власт, както и предложения за изменения на ЗСВ в състав:

1. Боряна Димитрова – член на Съдийската колегия на ВСС;

2. Цветинка Пашкунова – член на Съдийската колегия на ВСС;

3. Милена Бранкова – административен ръководител – председател на ОС – Монтана;

4. Васил Петков – административен ръководител – председател на ОС – Ямбол;

5. Пенка Братанова – административен ръководител – председател на ОС – Кюстендил;

6. полк. Асен Найденов Шопов – и.ф.административен ръководител – председател на Военен съд – Пловдив;

7. полк. Ванко Димитров Ангелов – съдия в Софийски военен съд;

8. Петя Петрова Вълчева – Чукачева – съдия в ОС – Враца;

9. Силвия Александрова Цанкова – съдия в ОС – Пловдив;

10. Магдалена Станчевска – съдия в ОС – Ловеч;

11. Емилия Николова – председател на Съюза на съдебните заседатели;

12. Георги Ангелов – зам.председател на Съюза на съдебните заседатели;

13. Румен Бухлев – председател на контролната комисия на Съюза на съдебните заседатели;

14. Цветелина Велинова – главен експерт-юрисконсулт в звено „Процесуално представителство и нормативна дейност“, дирекция „Правна“.

Решението на Съдийската колегия е в отговор на писмо от министъра на правосъдието, във връзка с предходно решение на колегията по протокол № 32/08.10.2019 г., с което се предлага ВСС да извърши последваща оценка на въздействието на Глава четвърта, Раздел II, чл. 66-чл. 75а от ЗСВ, касаещи съдебните заседатели, и въз основа на тази оценка, в случай на необходимост, да бъдат направени предложения за законодателни промени в ЗСВ. Писмото от министъра на правосъдието е разгледано в заседание на Комисията по правни въпроси на 24.02.2020 г., която в изпълнение на свое решение по протокол № 4 го изпраща на административните ръководител на окръжните, военните съдилища, Специализирания наказателен съд и Съюза на съдебните заседатели, ведно с решението на Колегията от 08.10.2019 г. и пълния стенографски протокол от проведеното заседание, за определяне на представители за участие в работната група за изготвяне на становище по съотношението между формулираните цели и очакваните резултати при прилагането на Глава четвърта, Раздел II, чл. 66-чл. 75а от ЗСВ, както и за конкретни предложения за изменения в посочените разпоредби. В указания срок - 15.01.2020 г., становища и предложения са изразени от Окръжен съд – Монтана, Окръжен съд – Кърджали, Окръжен съд – Шумен, Окръжен съд – Ловеч, Окръжен съд – Враца, Окръжен съд – Благоевград, Окръжен съд – Разград, Софийски военен съд, Военен съд – Пловдив, Окръжен съд – Кюстендил, Окръжен съд – Ямбол, Окръжен съд – Хасково, Окръжен съд – Добрич, Окръжен съд – Габрово и Окръжен съд – Търговище. В депозираните становища органите на съдебната власт обосновават необходимостта от законодателни промени в нормативната уредба, целящи усъвършенстване на глава четвърта, Раздел II, чл. 66-чл. 75а от ЗСВ и Наредба № 7 за съдебните заседатели.

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд