Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС предлага да се допълни списъкът на населените места, обслужвани от районните съдилища с три новосъздадени

28 април 2020 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага Пленумът на ВСС да добави новообразувани населени места и селищни образувания в списъка на населените места, които се обслужват от конкретен районен съд, предвид териториалното деление на съдебната система.

Колегията взе решение да предложи на Пленума на ВСС да включи с. Свети Константин, община Пещера, област Пазарджик, в границите на съдебния район, обслужван от Районен съд – Пещера. Съответно селищното образувание „Хълмовете на Плана“, община Самоков, област София, да бъде включено в границите на съдебния район, обслужван от Районен съд – Самоков, а селищното образувание к. к. „Семково“, община Белица, област Благоевград в границите на съдебния район, обслужван от Районен съд – Разлог.

Колегията изпраща решението, ведно с мотивите към него, на министъра на правосъдието, за съгласуване съгласно изискванията на чл. 30, ал. 1, т. 7 от Закона за съдебната власт.

След получаване на становището на министъра на правосъдието, предложенията ще бъдат внесени на основание чл. 30, ал. 5, т. 6 от ЗСВ, на заседание на Пленума на ВСС.

Предложенията съобразяват на територията на коя община са създадени новите населени места и селищни образувания, както и отстоянието с общинските центрове. Информацията има отношение към един от стандартите на CEPEJ за съдебната география, свръзан със създаване на гаранции за достъп до правосъдие по отношение на близостта на гражданите до съдилищата, съответно тяхното по-добро административно обслужване.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд