Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие доклад от Мариета Неделчева – съдия в Специализирания наказателен съд, национално лице за контакт в НСММСНДРБ

28 април 2020 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение доклад от Мариета Неделчева – съдия в Специализирания наказателен съд, национално лице за контакт за Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България и контактна точка в Европейската съдебна мрежа, от участието ѝ в 41-та регулярна среща на звената за контакт на Европейската съдебна мрежа, проведена в периода 11-12.02.2020 г. в гр. Хага, Нидерландия.

Докладът ще бъде публикуван на интернет страницата на ВСС в раздел „Международна дейност/Доклади, анализи и решения/Доклади от международни срещи“ и в раздел „Международна дейност/Международно сътрудничество/Международни организации/Национална съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България/Доклади от международни участия на членове на мрежата.

Във форума са участвали звена за контакт в Европейската съдебна мрежа (ЕСМ) на всички държави членки на Европейския съюз, представители на Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Исландия и Норвегия. Представени са били основните приоритети на Хърватското председателство на ЕС, включително за подобряване на сътрудничеството и за засилване на връзките на ЕС с държавите от Западните Балкани, както и създаването на механизъм за сътрудничество между ЕСМ и Европейската прокуратура. Споделена е информация за законодателните промени в областта на международното сътрудничество и добрите практики в тази област, като е посочено транспонираното от Република България Рамково решение е 2008/909/ПВР и действащият от 01.01.2020 г. нов Закон за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни решения, предвиждащи наказание „лишаване от свобода“ или мерки, предвиждащи „лишаване от свобода“. Представена е била информация относно последните развития в областта на електронните доказателства, за проектите с Евроджъст по отношение на европейската заповед за арест, европейската заповед за разследване и доклада за разпределение на делата.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд