Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие становище относно избора на Помощна атестационна комисия

2 юни 2020 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие изразеното от Комисията по атестирането и конкурсите към СК становище относно избора на Помощна атестационна комисия.

Уточнява се, че няма пречка в състава на Помощна атестационна комисия да участва съдия, който е с ранг, по-нисък от ранга на атестирания магистрат. Няма пречка също член на Комисията по професионална етика да участва в състава на Помощна атестационна комисия, с изключение на случаите, в които член на Комисия по професионална етика, която следва да изрази становище по повод нравствените качества на съдия, бъде избран в състава на Помощна атестационна комисия, провеждаща атестиране на същия магистрат. В тези случаи участващият в състава на Помощната атестационна комисия следва да бъде заменен от резервния член на Етичната комисия.

Към мотивите за решението се посочва, че чл. 39а от Закона за съдебната власт не поставя ограничения по отношение притежавания ранг от членовете на помощната атестационна комисия. Съгласно чл. 237 от ЗСВ водеща при определяне старшинството на магистратите е длъжността, която заема в съответния съд и доколко съставът на помощната атестационна комисия по смисъла на чл. 203а от ЗСВ се избира в по-горестоящия орган на съдебната власт.

Уточнява се също, че доколкото становището на Етичната комисия се явява част от атестационната преписка, то принципите на независимост, обективност и безпристрастност следва да бъдат гарантирани в процедурата по атестиране.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд