Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет одобри Анализ на констатираните от ИВСС случаи на нарушаване правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок

17 юни 2020 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет одобри проект на Анализ на констатираните от ИВСС случаи на нарушаване правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок по чл. 60м ЗСВ, за периода 01.10.2019 – 31.03.2020 г. В него е посочено, че допуснатите нарушения от компетентните органи в досъдебната фаза на наказателното производство, довели до изплащане на предвиденото в закона обезщетение, в по-голямата си степен са идентични с установените в предходния анализиран период. Предоставените данни водят до извода, че административните ръководители, без изключение, са предприели адекватни действия показателно за което е обстоятелството, че всяка от прокуратурите отчита като резултат възобновяване на немалка част от спрените дела и намаляване броя на досъдебните производства с продължителност над три години.

Колегията напомня на административните ръководители на прокуратурите, че следва да продължат прилагането на мерките, приети по т.90.1.6 от Протокол № 21/19.07.2018 г. и т.1.5 от Протокол №29/22.11.2018г. на Пленума на ВСС, като не прие нови мерки и изменения.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, с решението си, предлага на Пленума на ВСС да приеме Анализа, данните за установени от ИВСС нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок по Глава трета „а“ от ЗСВ и отчета на министъра на правосъдието относно постъпили заявления и изплатени обезщетения по реда на Глава трета „а“ от ЗСВ, всички за периода 01.10.2019 г. - 31.03.2020 г. Тези материали ще бъдат публикувани на интернет сайта на ВСС след приемането им от Пленума на ВСС.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд