Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС Методология за подбор и оценка на кандидати за провеждане на стаж в Регистратурата на ЕСПЧ и в Отдела за изпълнение на съдебни решения към Съвета на Европа

18 юни 2020 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри Методология за подбор и оценка на кандидати за провеждане на стаж в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека в Страсбург и в Отдела за изпълнение на съдебни решения към Съвета на Европа, в рамките на проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, по договор за безвъзмездна финансова помощ, Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

Пленумът на ВСС откри процедура за подбор на кандидатури за изпращане на български магистрати в Регистратурата на ЕСПЧ и в Отдела за изпълнение на съдебни решения към Съвета на Европа и възложи на дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“ да публикува обявление за процедурата.

Методологията за подбор и оценка на кандидатите следва бъде ползвана Методологията, одобрена с протокол № 38/11.08.2014 г. на ВСС, като същата е е актуализирана съобразно изпълнението на настоящия проект и структурните изменения в АВСС. Екипът по управление и изпълнение на проекта е осъществил комуникация с приемащите организации за уточняване на детайлите по изпращането на българските магистрати, като актуализираната Методология е съгласувана със Съвета на Европа и ЕСПЧ.

Девет български съдии ще бъдат изпратени в Регистратурата на ЕСПЧ, като първите трима кандидати следва да започнат работа от началото на м. септември 2020 г. за срок от една година. Трима български магистрати ще бъдат изпратени в Отдела за изпълнение на съдебни решения към Съвета на Европа, като първите двама ще започнат работа в началото на м. септември 2020 г. за срок от 18 месеца.

Критериите за подбор включват два етапа – предварителен и окончателен подбор. Първият етап се осъществява от 5-членна комисия в състав: ръководител, координатор и юрист по проекта, както и двама експерти от дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС и включва преценка за съответствието на кандидатурите с предварително обявените изисквания. Комисията ще изготвя списък от не повече от 10 кандидатури за всяка група, който ще подлежи на одобрение от Пленума на ВСС и ще се изпраща на ЕСПЧ/Отдела за изпълнение на съдебни решения към Съвета на Европа за извършване на окончателния подбор.

За периода на стажовете одобрените кандидати ще ползват неплатен отпуск, като времето, през което български магистрати, въз основа на граждански договор, изпълняват функции в структури на ЕС и СЕ, за които се изисква висше юридическо образование, следва да бъде признавано за юридически стаж по смисъла на чл. 164, ал. 9 от ЗСВ.

Дейността по изпращане на български магистрати в ЕСПЧ стартира успешно в предишния програмен период, когато 9 български съдии бяха командировани, в рамките на предефиниран проект „Подкрепа за ВСС, свързана с изграждането на капацитет и подобряване на ефективността на съдебната система“, по Програма „Изграждане на капацитет и сътрудничество в областта на съдебната власт“ на НФМ 2009-2014. Практиката по изпращане на български юристи в ЕСПЧ е оценена високо от Съда и Съвета на Европа.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд