Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие за сведение предоставената от Районен съд – Хасково информация за напредъка по проект „Разработване и промотиране на правила за работата на органи за алтернативно решаване на спорове“

18 юни 2020 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за сведение изпратената от Районен съд – Хасково информация за напредъка по проект „Разработване и промотиране на правила за работата на органи за алтернативно решаване на спорове“.

Районен съд – Хасково е партньор по проекта на „Сдружение за правна помощ на потребителите“ от гр. Пловдив. Проектът се финансира от ОПДУ, без никакви финансови ангажименти за бюджета на съдебния орган и ВСС. Изпълнението му цели да разшири обхвата и практическото налагане на алтернативните способи за решаване на потребителски спорове в България, като промотира различните възможности за създаване и функциониране на органи за алтернативно решаване на спорове. Основни целеви групи по проекта са съдилищата, потребителските организации, бизнесът и гражданите в ролята им на страни в отношенията търговец-потребител.

Според информацията предоставена от Районен съд – Хасково към настоящия момент е прието изпълнението по първите три дейности – „Проучване и пренасяне на добри практики и събиране на данни за подпомагане на процеса на разширяване на въвеждането на алтернативно решаване на потребителски правни спорове“, „Разработване на първоначален вариант на правила за работа на органи за алтернативно решаване на потребителски спорове“ и „Провеждане на обществени обсъждания и обучителни семинари със заинтересовани страни“. В изпълнение на четвъртата дейност „Изготвяне на окончателен вариант на правила за работа на органи за алтернативно решаване на спорове и алгоритъм за тяхното учредяване“ се подготвят документите за отчитането ѝ, като към момента са изготвени правила за работа на органи за алтернативно решаване на спорове и образци на документи, описващи алгоритъм за учредяване на органи за алтернативно решаване на спорове. Паралелно се изпълняват и заложените задачи в дейност 5. „Предоставяне на консултации за създаване на органи за алтернативно решаване на спорове и получаване на обратна връзка и оценка от страна на гражданите и бизнеса за взаимоотношенията във връзка с процедурите“.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд