Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие становище относно сформирането на Помощна атестационна комисия към въззивните съдилища

23 юни 2020 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изрази становище относно сформирането на Помощна атестационна комисия към въззивните съдилища и предоставения програмен продукт за техния избор.

Съгласно становището, при определяне състава на Помощна атестационна комисия следва да се съобрази решение на СК на ВСС по протокол № 16/19.05.2020 г., т. 19.1, според което в състав на ПАК следва да участват съдии „разглеждащи  дела от материята, относима към работата на атестирания магистрат. При затруднения да се определи такъв състав, преобладаващата част от редовните членове/двама членове/ следва да разглеждат съответната материя дела, а при невъзможност да се сформира състав в по-горните две хипотези, докладчикът на състава следва да разглежда дела от съответната материя“.

Към настоящия момент актуализираната версия на софтуера за избор на помощна атестационна комисия, който е изпратен на органите на съдебната власт, позволява и избор на смесени състави в случаите, когато това се налага.

Съществува възможност за самоотвод на вече избран член на ПАК при възникване на обективна пречка за участието му в състава на комисията. В тези случаи, при съществуваща кадрова възможност, отвелият се член на ПАК може да бъде заместен от съдия, разглеждащ същата материя дела, включително и от резервния член на комисията. Същото следва да се преценява, в зависимост от всеки конкретен случай. Софтуерът за избор на ПАК позволява избор на нов член, включително и повече от един път.

Съставът на помощната атестационна комисия е регламентиран в чл. 39а от ЗСВ и включва трима редовни и един резервен член. В случай, че на съдия остават по-малко от три месеца до пенсиониране, той не следва да бъде включван в избора на членове на ПАК на това основание.

Актуализираната версия на софтуера за избор на ПАК има опция за избор на нов член и попълване състава на комисията, в случай на постъпил отвод на вече избран член. Системата предоставя и възможността докладчикът в атестационната комисия да бъде избран според материята на разглежданите дела, както в общите, така и в смесените състави.

До приемане на измененията в Наредба № 2/23.02.2017 г. правилата и указанията относно начина на сформиране на ПАК се приемат от Съдийската колегия, а не от общите събрания на органите на съдебната власт, с оглед преодоляване на различията и установяване на еднакъв подход.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд