Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прекрати командироването на съдия Сава Шишенков в Софийския районен съд

23 юни 2020 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 30, ал. 5, т. 18 от Закона за съдебната власт, прекрати командироването със заповед № 87/15.01.2018 г. в Софийски районен съд на Сава Милков Шишенков – съдия в Районен съд – Нова Загора.

Предложение за това е направено от административния ръководител на Районен съд – Нова Загора. Колегията взе предвид, че за 2019 г. действителната натовареност на съдиите от Районен съд – Нова Загора, е най-висока по брой постъпили дела, а именно 77,10 броя дела месечно на един съдия, при средна 42,28 броя за районните съдилища.

С оглед на високата натовареност на съда през последните години, Пленумът на ВСС с решение по протокол № 14/27.06.2019 г. разкри една нова щатна длъжност „съдия“ в Районен съд – Нова Загора. Независимо от увеличената щатна численост, незаетите щатни длъжности пряко влияят върху действителната натовареност на съдиите и при делата за разглеждане, която е 85,13 бр. дела при средна 47,68 броя дела месечно на един съдия.

Кадровият проблем в Районен съд – Нова Загора е причина за високата действителна натовареност на съдиите. С командирования от 2018 г. в СРС съдия Шишенков, незаетите длъжности са три, което създава сериозен дисбаланс в работата на съда. Това мотивира необходимостта от допълнително кадрово обезпечаване, което може да се осъществи с прекратяване на командироването на съдия Шишенков в СРС.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд