Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие Методически указания за работа на съдилищата с ЕИСС

23 юни 2020 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие Методически указания за работа на съдилищата с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) със съдържателни и редакционни промени.

Проектът на Методически указания е разработен от работна група, назначена със Заповед № ВСС-5017/24.05.2020 г. на главния секретар на ВСС и в изпълнение на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на съдилищата по ОПДУ.

Целта на Методическите указания е подпомагане на дейността на съдиите и съдебните служители при изпълнение на задължения, свързани с използването на ЕИСС при успоредна работа на вече съществуващите информационни системи за управление на съдебни дела, както и установяване на еднакъв подход и единни правила при администрирането на дела в ЕИСС. С тях се дават указания за внедряването на ЕИСС, действията на субектите в преходния период, начините за образуване, номериране, разпределяне и архивиране на делата в системата, методите за отстраняване на грешки, различни от явна фактическа грешка и други организационни въпроси. Те обхващат възникнали въпроси, констатирани в процеса по разработване, тестване и приемане на ЕИСС и ще подлежат на регулярно допълване и актуализиране с оглед предоставяне на своевременен отговор на всички появили се текущи въпроси, съпътстващи въвеждането и експлоатацията на системата.

Методическите указания са приложими от днес за 17 съдилища с пилотното внедряване на ЕИСС, както и по време на нейното въвеждане във всички съдилища, с изключение на административните и Върховния административен съд.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд