Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие становище във връзка с процедура по периодично атестиране на Слав Бакалов – административен ръководител – председател на Административен съд – Сливен

3 юли 2020 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие Становище на комисията по атестирането и конкурсите, че процедурата по периодично атестиране на Слав Иванов Бакалов – административен ръководител – председател на Административен съд – Сливен, не следва да бъде прекратена.

Колегията намери, че в конкретния случай действително променената разпоредба на чл. 196 от ЗСВ е с материалноправен характер като обаче следва да бъде взет предвид и § 72, ал. 2 от ЗИДЗСВ (в сила от 11.02.2020 г.), според който разпределените на членовете на комисията по атестирането и конкурсите преписки по изготвяне на комплексна оценка от атестирането до влизане в сила на този закон се довършват по досегашния ред. Разпоредбата е аналогична и на други преходни разпоредби в ЗСВ (§ 72, ал. 1, § 206, § 208 от ЗИДЗСВ), уреждащи заварените производства, вкл. дисциплинарни и конкурсни процедури. Използваният от законодателя във всички тях израз „по досегашния ред“ не ограничава само процедурата по приключването им, а регламентира цялостния начин на приключване на висящите производства, вкл. и приложимите законови разпоредби, касаещи условията за провеждане на тези производства.

В допълнение и като аргумент в подкрепа на изложеното по-горе, следва да бъде взето предвид, че СК на ВСС в проведения дебат в заседание, на 01.10.2019 г. по повод ЗИД ЗСВ вече е изразила идентично на настоящото становище относно смисъла/съдържанието на предходните разпоредби на ЗИДЗСВ и  начина на приключване на висящите преписки за атестиране, което е обективирано в протокол № 31 от 01.10.2019 г.

 С оглед спазване на принципа на равнопоставеност, следва да бъде отбелязано, че след влизане в сила на промените в Закона за съдебната власт от месец февруари 2020 г. с решение на Съдийската колегия на ВСС са приключили 16 процедури по второ периодично атестиране на съдии, т. е. казуси, идентични на настоящия случай.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд