Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие за запознаване материали от Общото събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети за периода 2019-2020 г.

9 юли 2020 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за запознаване изказванията на Михаил Симечка – член на Европейския парламент и докладчик на ЕП за върховенството на закона, и на Кийс Стерк – президент на Европейската мрежа на съдебните съвети 2018-2020 г, както и докладите за дейността по Проект 1 „Независимост и отчетност & качество на правосъдието“, Проект 2 „Обществено доверие и имидж на правосъдието“ за 2019-2020 г., документа „Заключения и препоръка от семинара на ЕМСС за оценяването на съдии“ и Работния план на ЕМСС за 2020-2021 г. Документите ще бъдат публикувани на интернет сайта на ВСС в раздел „Международна дейност /Международно сътрудничество/Международни организации/Европейска мрежа на съдебните съвети.

Изказванията на Михаил Симечка и на Кийс Стерк са направени на проведената на 11.06.2020 г. дистанционна конференция за представяне на докладите на ЕМСС за 2019-2020 г. и са публикувани на интернет страницата на ЕМСС. В тях е акцентирано върху ролята на институциите на ЕС за защитата на върховенството на закона в Европа, като са очертани достиженията и необходимостта от развитие на стандартите за съдебната власт, както и проблемите в противодействието на отстъплението от демократичното развитие и от върховенството на закона.

Представляващият Висшия съдебен съвет оттегли от дневния ред т. 38, свързана с покана за изразяване на становища от членовете на ЕМСС във връзка с предложението на Изпълнителния борд на Мрежата, за отстраняване на Националния съвет на съдебната власт на Полша като член на ЕМСС. Той уточни, че в устава на Мрежата не е предвидена разпоредба за предварително изразяване на становища от членовете.  Посочено бе, че Висшият съдебен съвет ще изрази своето становище, когато бъде насрочено Общо събрание на ЕМСС и бъдат определени представители на Съвета за участие в него.  

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд