Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие за сведение доклад по проект „Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното използване във фазите на досъдебното и съдебното производство, включително и при трансгранично сътрудничество в правораздаването"

9 юли 2020 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за сведение доклад от Евгени Диков – член на ВСС и координатор по проект BG05SFO001-3.001 „Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното използване във фазите на досъдебното и съдебното производство, включително и при трансгранично сътрудничество в правораздаването“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“ и реализиран в партньорство с Министерство на правосъдието. Докладът е изготвен в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по т. 40.1 по протокол № 15/31.05.2018 г., според което ръководителите и координаторите на проектите, по които ВСС е бенефициент или партньор представят на Пленума на ВСС подробна справка, съдържаща информация относно целите на проекта, очаквани резултати, бюджет на проекта, предвидени, изпълнени и непосредствено предстоящи дейности, сключени договори и издадени заповед за възлагане на допълнителни задължения, извършени плащания, констатирани рискове и трудности при изпълнение на проекта.

С изпълнението на проекта със системи за видеоконференция са оборудвани 20 съдебни зали и 6 зали в местата за лишаване от свобода, като с наличните от преди системи, видеоконферентни връзки могат да се провеждат в 56 съдилища. В Министерство на правосъдието е изградена „централна компонента“ – сървър, чрез който могат да се подават заявки от един съд до друг за дата и час на видеоконференцията, да се съхранява информация за проведените видеоконференции и др. Изготвен и утвърден от Пленума на ВСС е „Наръчник с правила за използване на видеоконферентни връзки“. Изготвени са и проекти за промени в процесуалните закони с цел разширяване на приложното поле на видеоконференциите.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд