Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие за сведение доклад по проект „Доразвитие и централизиране на порталите в СП за достъп на граждани до информация, е-услуги и е-правосъдие“ по ОПДУ

9 юли 2020 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие доклад относно изпълнените дейности по проект BG05SFOP001-3.001-0013-C01 „Доразвитие и централизиране на порталите в СП за достъп на граждани до информация, е-услуги и е-правосъдие“ и одобри електронния формуляр за подаване на заявления по чл. 410 от ГПК, разработен и внедрен в Единния портал на електронното правосъдие.

Пленумът на ВСС предлага на министъра на правосъдието в Наредба № 6 „За утвърждаване на образци на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и други книжа във връзка със заповедното производство“, да бъде регламентирана възможността за подаване на заявление за издаване заповед за изпълнение и други книжа, във връзка със заповедното производство, да бъде регламентирана възможността за подаване на заявление за издаване на заповед за изпълнение на чл. 410 от ГПК, по електронен път като в чл. 3 от Наредбата, се включи следния текст: „Заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410 ГПК, може да бъде подадено по електронен път, чрез електронен формуляр, одобрен с решение на Пленума на ВСС.

Пленумът указа на определените работни групи за промяна на Правилата за достъп до Единния портал за електронно правосъдие и другите нормативни актове на ВСС във връзка с електронното правосъдие да организират работата си за своевременно изпълнение на поставените им задачи, след което да внесат съответните доклади пред Пленума на ВСС с предложение за необходимите промени.

Пленумът на ВСС указа на административните ръководител на съдилищата да създадат необходимата организация, за създаване на пълни електронни досието по всички дела и пълноценно използване на възможностите, които Единния портал на електронното правосъдие предоставя, като при необходимост да предприемат действия за техническа и кадрова обезпеченост на дейността свързана с ЕПЕП. Препис от решението на Пленума на ВСС ще бъде изпратено на Министъра на правосъдието и на административните ръководители на съдилищата.

В Доклада, изготвен от Олга Керелска – член на ВСС и ръководител на проекта, е посочено че с реализирането на проекта сайтовете на 180 съдилища се унифицират като визия и функционалност, при запазване на възможността за публикуване на специфична информация от всеки съд. Извършена е миграция на сайтовете на съдилищата в Единния портал и от 31.11.2019 г. новите сайтове са видими за външни потребители.

При изпълнението на проекта е изготвен: анализ на текущото състояние; предложение за надграждане на Системата за управление на съдебните дела и дизайн на решението за осигуряване на електронен трансфер на данни към Единния портал за електронно правосъдие; план за обновяване на системата за управление на съдебните дела и активиране на трансфер на данни в 131 съдилища; дефинирани са изисквания за промени в Единния портал във връзка с трансфера на данни при миграцията на интернет страниците на съдилищата към Портала.

Създадена е технологична възможност всички съдилища, вкл. административните, да трансферират данни от системите за управление на съдебните дела към Единния портал за електронно правосъдие, който осигурява достъп до тази информация на външните потребители, гражданите – страни по делата и техните процесуални представители, които са регистрирани като такива. Към момента общият брой на изпратените дела в ЕПЕП е 1 309 186 бр., като най-голям е броят на  делата на Софийски районен съд - 130 670 бр. и на ВКС 114 924 бр., на

За да се използват техническите възможности, осигурени с изпълнението на проекта, са необходими нормативни промени и предприемане на организационни мерки от страна на ВСС и съдилищата. Следва да бъдат актуализирани Правилата за достъп до ЕПЕП и изготвените от ВСС нормативни актове в областта на електронното правосъдие. Посочено е, че във всички съдилища следва да се създаде организация за попълване на електронните досието на делата с всички постъпващи на хартиен носител документи чрез тяхното преобразуване в електронен вид, както и за контрол на трафика между системите за управление на съдебните дела и Единния портал на електронното правосъдие, в т. ч. техническо и кадрово обезпечаване на дейността свързана с ЕПЕП.

Презентация на Единния портал за електронно правосъдие бе представена от Снежанка Смилкова - ръководителя на проекта от страна на разработчика „Информационно обслужване“ АД.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд