Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие План-график за провеждане на Общо събрание на прокурорите за избор на член на ВСС и утвърди технически образци на бюлетина и на изборни протоколи

9 юли 2020 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие План-график за провеждане на Общо събрание на прокурорите за избор на член на Висшия съдебен съвет и утвърди технически образец на хартиена изборна бюлетина, както и на изборни протоколи, които секционните комисии и изборната комисия ще изготвят при провеждане на изборите. Пленумът възложи на Главния секретар на ВСС да предприеме необходимите действия по осъществяване на цялостната организационно-техническата подготовка по провеждане на събранието.

Общото събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС е свикано със заповед № РД-04-244/02.07.2020 г. на Главния прокурор на Република България и ще се проведе на 19 и 26 септември 2020 г. (две последователни съботи).

В срок до 15.07.2020 г., Прокурорската колегия на ВСС трябва да изготви избирателния списък на прокурорите по реда на чл. 29д от ЗСВ, като допълването му е възможно до 25.08.2020 г. – един месец преди провеждането на избора.

В срок до 17.07.2020 г. прокурорите могат да депозират в деловодството на ВСС предложения за номинация на член на ВСС, при спазване на изискванията на чл. 29в от ЗСВ и чл. 12 от Правилата. Предложенията ще се приемат след обнародване в Държавен вестник на свикването на Общото събрание и не-по късно от два месеца преди първата събота на провеждането му. Предложението заедно с писменото съгласие на кандидата се обявяват заедно с мотивите и имената на предложителите на интернет сайта на ВСС, в срок от три дни от постъпването им.

В срок до 03.08.2020 г. (14-дневен срок от обявяването на предложенията) кандидатите представят в писмена форма подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на ВСС, както и документи за съответствие с изискванията на закона. В същия срок кандидатите представят декларация, свързана с несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 52 от ЗПКОНПИ при вземане на решения, за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиване на имуществото си по чл. 19а, ал. 1 от ЗСВ. Документите се публикуват в срок до три дни от представянето им – 06.08.2020 г. на интернет сайта на ВСС. Становищата за кандидатите и въпросите към тях се представят до 04.09.2020 г. и се публикуват на интернет страницата на ВСС в три дневен срок след постъпването им – 08.09.2020 г.

До 04.09.2020 г. прокурорите трябва да предоставят декларация за избор на начина на гласуване във ВСС, а до 11.09.2020 г. на административните ръководители на съответните прокуратури ще бъдат предоставени талоните за електронен избор на прокурорите, посочили този начин на гласуване. Талоните следва да бъдат раздадени на прокурорите в срок до 18.09.2020 г.

В същия срок – 18.09.2020 г., Прокурорската колегия следва да приеме решение за регистрация на ЮЛНЦ, желаещи да участват с упълномощени представители, като наблюдатели в изборите от квотата на прокурорите.

На 19.09.2020 г. от 10.00 ч. ще се проведе първото Общо събрание на прокурорите при следния дневен ред: откриване на събранието и обявяване броя на присъстващите прокурори; избор на председател на събранието и на избирателна комисия; определяне броя на избирателните секции и избор на секционни комисии; изслушване на кандидатите по азбучен ред и задаване на въпроси към тях.

На 25.09.2020 г. ще бъдат отпечатани хартиените бюлетини за избор от квотата на прокурорите и списъците за секционните комисии на прокурорите, които ще гласуват в съответната секция.

Общото събрание на 26.09.2020 г. ще започне в 08.00 ч. и предвижда – провеждане на избор в съответствие с процедурата по чл. 32-37 от Правилата  за провеждане на избори за членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите (Правилата), както и обявяване на решението на избирателната комисия за резултатите от избора.

В случай, че не бъде избран член на Прокурорската колегия на 27.09.2020 г. ще се проведе Общо събрание за повторен избор.

В 3-дневен  е срокът за изпращане на постъпилите жалби срещу решението на избирателната комисия.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд