Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС измени свое решение за определяне на ранг на съдия, преместена от Районен съд – София в Районен съд – Карнобат

14 юли 2020 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет измени решението си по протокол №24/07.07.2020 г., т. 13.1, като след израза „Тонка Ванева Мархолева – съдия в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС“ на длъжност „съдия“ в Районен съд – Карнобат“, текстът „с ранг съдия в ОС“ се заличава.

Решението е във връзка постъпило запитване от и. ф. административния ръководител – председател на Районен съд - Карнобат за изразяване на становище, следва ли да се приеме, че съдия Тонка Мархолева е с ранг „съдия в ОС“ и при определяне на нейното възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС, да ѝ бъде включено и допълнително възнаграждение за ранг „съдия в ОС“.

Съдия Мархолева с решение на Съдийската колегия от 07.07.2020 г. е преместена от длъжност „съдия“ в Софийски районен съд на длъжност „съдия“ в Районен съд - Карнобат, считано от датата на встъпване в длъжност, като рангът ѝ „съдия в ОС“ е запазен. Комисията при атестирането и конкурсите е изразила становище, че при преназначаването ѝ по чл. 194, ал. 2 от ЗСВ в Районен съд – Карнобат, съдия Мархолева не следва да запази определеният ѝ в решението на Съдийската колегия ранг „съдия в ОС“. Той е бил определен нормативно съгласно чл. 233, ал. 2, предложение последно от ЗСВ, според който съдиите в Районния съд в гр. София са с ранг съдия в окръжен съд, и не се касае за придобит такъв.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд