Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС оптимизира свободни длъжности за съдебни служители в органите на съдебната власт

10 ноември 2020 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от Закона за съдебната власт, съкрати една щатна бройка за длъжност „съдебен секретар“ в Районен съд – Кюстендил, като разкри същата за длъжност „огняр, той и работник, поддръжка сгради“ по щата на Районен съд – Балчик, считано от 15.11.2020 г.

Колегията взе предвид, че съотношението служители общо/магистрати в Районен съд – Кюстендил е високо, над средното за страната за районните съдилища в областните центрове, и възможността той да оптимизира общата администрация чрез вътрешна трансформация в длъжности за специализираната. Обърнато бе внимание, че съгласно законовите изисквания, обслужването и поддържането на газови котли се извършва от оторизирано лице – огняр, а Съдебната палата в гр. Балчик е с локално отопление на газ и в сградата са поставени общо 6 броя газови котли, които трябва да се поддържат от него.

Колегията съкрати на посоченото основание половин свободна щатна бройка за длъжност „старши специалист-административна дейност“ в Окръжен съд – Ямбол, една щатна бройка за длъжност „съдебен секретар“ по щата на Районен съд – Червен бряг, и две щатни бройки за длъжност „съдебен архивар“ във Военен съд – Сливен, и в Районен съд – Трявна. С решението са разкрити три и половина щатни бройки за длъжност „чистач“ по щата на Районен съд – Варна, считано от 15.11.2020 г. То е мотивирано с установеното високо съотношение служители общо/ магистрати в Окръжен съд – Ямбол, Военен съд – Сливен и Районен съд – Трявна, и приетото като нецелесъобразно обстоятелство да се запази свободен щат за длъжност „съдебен секретар“ в Районен съд – Червен бряг, при наличие на голяма необходимост от разкриване на щатове за съдебни служители в съдилищата. Отчетено е също, че магистратите и съдебните служители на Районен съд – Варна са разположени в две сгради, които се почистват от 2-ма чистачи, а след обявяване на пандемията от COVID-19, им е възложена и дезинфекцията на сградите през целия ден.

Колегията съкрати също една свободна щатна бройка за длъжност „чистач“ в Окръжен съд – Перник, считано от 15.11.2020 г., като разкри същата в Районен съд – Перник. Обсъдени бяха аргументи, свързани с изпълнението на противоепидемичните мерки в Районен съд – Перник, който е с най-голяма численост от органите на съдебна власт, работещи в Съдебната палата в града, и с изключително висока натовареност.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд