Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Цветомир Папурков за административен ръководител на Районна прокуратура – Ловеч за втори мандат

11 ноември 2020 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на основание чл. 194б, ал. 1 от Закона за съдебната власт, проведе избор за назначаване на длъжността „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура - Ловеч, в който участва атестираният кандидат - Цветомир Милков Папурков – изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура – Ловеч. Единодушно, със 7 гласа „За“ и нито един глас „Против“, Колегията подкрепи кандидатурата му.

Прокурор Папурков притежава над 16 години юридически стаж. Започва професионалната си кариера като „прокурор“ в Районна прокуратура – Левски, която длъжност заема от 10.10.2007 г. до 15.02.2010 г. От 12.04.2010 г. до 12.04.2015 г. е административен ръководител на същата прокуратура. Поради изтичане на мандата, в периода от 13.04.2015 г. до 26.10.2015 г. е прокурор в същата прокуратура. В периода от 26.10.2015 г. до 26.10.2020 г. заема длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Ловеч, а считано от 27.10.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител е изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“ на Районната прокуратура в град Ловеч.

Според становищата на Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, липсват данни, поставящи под съмнение високите професионални качества на прокурор Папурков за длъжността, за която кандидатства. При изпълнение на служебните си задължения, е доказал във времето своята независимост – винаги се ръководи от вътрешното си убеждение и закона и не се поддава на натиск и на каквито и да е влияния от представители на различните власти в страната. Той е безпристрастен, с изразено чувство за справедливост, толерантен и високо квалифициран. Той спазва изискванията, регламентирани в Кодекса за етичното поведение на българските магистрати и притежава необходимите нравствени качества, за да бъде назначен за административен ръководител на Районна прокуратура – Ловеч за втори мандат.

Според концепцията за управление на Районна прокуратура – Ловеч, личната мотивация за заемане на длъжността, прокурор Папурков обосновава с образованието си, професионалното развитие, натрупания административен опит от ръководството на същата прокуратура и създадените добри професионални взаимоотношения с ръководителите на различните институции, с които прокуратурата ежедневно работи.

Въпроси към кандидата поставиха Иван Гешев – главен прокурор на Република България, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Евгени Иванов и Пламен Найденов – членове на ВСС, които поискаха мнение за неговите виждания и предложения относно повишаване ефективността на борбата с конвенционалната престъпност, мнението му за резултатите от противодействие на битовата престъпност в Ловешки съдебен район и противодействието на разпространението на наркотични вещества, основно около учебни заведения. Коментирано бе и дали има неизпълнени приоритети от първия си управленски мандат, микроклиматът в Районна прокуратура - Ловеч и нейните взаимоотношения с останалите три районни прокуратури, както и практиката му по налагане на дисциплинарни производства, свързани със спазване на сроковете. Обсъдени бяха и неговите предложения по подобряване на медийната политика на прокуратурата.

Подкрепа за кандидатурата заявиха Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Светлана Бошнакова и Евгени Иванов – членове на ВСС, като посочиха адекватно заложените приоритети на прокурор Папурков, посочени в концепцията му за управление на Районна прокуратура – Ловеч, които напълно съвпадат с вижданията на прокуратурата, както и проявените нравствени качества, с които е достигнал добрите условия на труд в Районна прокуратура – Ловеч през първия си мандат.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд