Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Емил Николаев за административен ръководител на Районен съд – Дулово

8 декември 2020 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра с 13 гласа „за“ Емил Николаев за административен ръководител – председател на Районен съд – Дулово. Той има над 19 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата му започва като младши прокурор в Районна прокуратура – Силистра, след което в периода 21.05.2003 г. – 01.03.2016 г. е прокурор в същия орган на съдебната власт, а от 01.03.2016 г. и към момента е съдия в Районен съд – Дулово.

Съдия Николаев кандидатства за длъжността въз основа на натрупания опит като магистрат, придобитите качества и умения в органите на съдебната система, познаването на проблемите на съда и с увереност, че е допринесъл за утвърждаване авторитета на съдебната власт. Той изразява убеждение, че съдилищата в малките градове са ресурсът, с който системата разполага, за да се справи с проблемите на натовареността и да осигури максимален достъп до правосъдие. Като основни приоритети при управлението на Районен съд – Дулово той поставя ефективното използване на информационните технологии чрез обезпечаване на надеждна и практична електронна система за работа в съда, поддържане на екипност и провеждане на непрекъснат диалог и взаимно уважение между съдиите, както и със съдебните служители. Предвижда се запазване и надграждане на постигнатите добри практики на Районен съд – Дулово, повишаване на качеството и бързината на правораздавателната дейност, както и на професионалната квалификация на съдиите и на съдебните служители. Акцентира се на необходимостта от подобряване на материално-битовите условия за работа и безопасността на съдебната сграда. Като постоянна цел Емил Николаев посочва издигането на принципа за върховенство на закона и неговото еднакво и точно прилагане, откритостта и прозрачността в дейността на съда за повишаване на общественото доверие към него.

Въпроси към кандидата поставиха Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, и Красимир Шекерджиев, Цветинка Пашкунова, Севдалин Мавров - членове на ВСС, които поискаха мнението му относно натовареността на съдиите в Районен съд – Дулово, работата с Единната информационна система на съдилищата, качеството на правораздавателната дейност и потребността на съда от системен администратор.

Подкрепа за кандидатурата на съдия Николаев заявиха Цветинка Пашкунова и Даниела Марчева – членове на ВСС, като обърнаха внимание на показаните от съдия Николаев професионални и етични качества, неговата прямота и представяне, както и получената от колегите му подкрепа.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд