Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Тодорка Цончева за административен ръководител на Районен съд – Котел

8 декември 2020 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра с 13 гласа „за“ Тодорка Цончева за административен ръководител – председател на Районен съд – Котел. Тя има над 30 години юридически стаж в органите на съдебната власт като прокурор. В периода 1989 – 1992 г. е била председател на Районен съд – Котел, след което до 2010 г. два мандата районен прокурор на Районна прокуратура – Котел. В периода 08.03.2010 г. – 01.01.2020 г. е прокурор в Районна прокуратура – Котел, като от 15.11.2010 г. до 31.12.2011 г. е командирована в Окръжна прокуратура – Сливен, а от 27.01.2016 г. до 18.07.2016 г. е и. ф. административен ръководител на Районна прокуратура – Котел. Считано от 01.01.2020 г. и към момента е прокурор в Районна прокуратура – Сливен.

Тодорка Цончева е мотивирана да се кандидатира за поста въз основа на натрупания през годините житейски, професионален и административен опит, и познаването на дейността и проблемите на Районен съд – Котел. Като свои приоритети поставя приемствеността, запазването и надграждането на постигнатите успехи, добри практики и високи постижения, съчетано с предприемане на мерки за оптимална работа. С цел обсъждане и анализ на проблемите, съдебната практика и измененията в нормативните актове, намира за необходимо организиране на периодични срещи на магистратите от съда с тези от съдебния район на Окръжен съд – Сливен. Кандидатът ще насърчава участието на съдии и съдебни служители в професионални обучения, включително за да се осигурява взаимозаменяемост на служителите. Приоритети ще бъдат също спазването на бюджетната дисциплина и оптимизиране на разходите. Като административен ръководител тя предвижда да работи за повишаване на доверието на обществото към съдебната система чрез предоставяне на информация на медиите и гражданите, провеждане на инициативи, насочени към гражданите, за повишаване на престижа на съда, както и за ангажиране на съдиите и съдебните служители при постигане на целите на институцията.

Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, и Олга Керелска – член на ВСС, поставиха на кандидата въпроси относно натовареността, с която ще работи, ако бъде избрана за председател на съда, предвижда ли специализация на двамата съдии в Районен съд – Котел; и по сигнал на граждани от град Котел по случай с кражба на оригинално копие на Рибния буквар на д-р Петър Берон; за броя на съдебните служители и необходимостта от пълен щат за длъжността „системен администратор“, както и за реформата на съдебната карта.

Подкрепа за кандидатурата на Тодорка Цончева заявиха Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд и Цветинка Пашкунова – член на ВСС, като обърнаха внимание на нейната мотивация, показаните етични и професионални качества, отразени в положителните становища на КАК и КПЕ към СК. Акцентирано бе, че тя е опитен магистрат, от който са се учили много от магистратите в съдебния район, и който е познат на местната общественост. Подчертани бяха притежавания от нея административен опит, получената подкрепа и адмирации от Общото събрание на съдиите.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд