Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Владимир Сираков за „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура - Враца

9 декември 2020 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на основание чл. 194б, ал. 1 от Закона за съдебната власт, проведе избор за назначаване на длъжността „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура - Враца, в който участва атестираният кандидат Владимир Сашков Сираков – прокурор в Районна прокуратура – Враца. Единодушно, с 8 гласа „За“ и нито един глас „Против“, Колегията подкрепи кандидатурата му.

Прокурор Сираков притежава над 15 години юридически стаж. Неговата професионална кариера започва през 2012 г. в Районна прокуратура – Оряхово, където заема длъжността „прокурор“ до 2015 г., след което от 02.11.2015 г. до настоящия момент заема длъжността „прокурор“ в Районна прокуратура – Враца. За времето от 16.06.2005 г. до 24.06.2012 г. е назначаван последователно в длъжности „дознател“ и „разследващ полицай“ в ОДМВР – Враца. Притежава участие в следните курсове и семинари: „Начална квалификация за новоназначени прокурори“ при НИП през 2012 г., „Международно правно сътрудничество и Европейска заповед за арест, проблеми свързани с документните престъпления и документна измама“ през 2013 г., „Ефективно разследване – практика на ЕСПЧ и анализ на практиката на ПРБ -23/24.03.2017 г., Правомощия на прокурора, съгласно ЗУТ при прилагане на разпоредбите, свързани с незаконното строителство“ през 2018 г. Притежава отличие „Служебна благодарност“ на главен прокурор на Република България.

Според становищата на Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, липсват данни, поставящи под съмнение високите професионални качества на прокурор Сираков спрямо длъжността, за която кандидатства. В работата си той се ръководи единствено от вътрешното си убеждение и закона, без да се поддава на натиск или влияния от представителите на която и да е власт. Безпристрастен прокурор, който въз основа на своята взискателност и прецизност, с налични задълбочени познания по наказателно право и процес, чрез добро познаване на нормативната уредба в Република България и правото на Европейския съюз, установява истината за фактите единствено въз основа на обективен анализ на доказателства по делото. Той спазва изискванията, регламентирани в Кодекса за етичното поведение на българските магистрати и притежава необходимите нравствени качества, за да бъде назначен за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Враца.

Личната мотивация на прокурор Сираков, според Концепцията му за стратегическо управление на Окръжна прокуратура – Враца, се основава на придобития опит, изградените професионални и социални умения, както и формираните до настоящия момент човешки качества.

Въпроси към кандидата поставиха Калина Чапкънова, Пламен Найденов и Евгени Иванов – членове на ВСС, които поискаха мнение за неговите идеи за предприемане на организационни мерки, свързани с недостатъчно добрата работа в прокуратурата относно данъчните престъпления, самосезирането и недостатъчното натоварване на следователите в Окръжния следствен отдел, както и какви действия би предприел за подобряване дейността по наблюдаване на досъдебните производства. Те се поинтересуваха още за неговите методи да организира дежурствата в Окръжната прокуратурата и Районната прокуратура, след обединяването им от следващата година и как би сформирал екипа си на управление. Акцент се постави и върху виждането му за развитието на медийната политика на ОП - Враца.

Подкрепа за кандидатурата заявиха Иван Гешев – главен прокурор на Република България, Пламен Найденов и Евгени Иванов – членове на ВСС, като се обосноваха с неговото отлично представяне, добре изготвената Концепция за стратегически управление, притежаваните практически и административни качества, познания на процесите по разследване, както и проблематиката на съдебния район.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд