Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Емил Овчаров за административен ръководител на Районна прокуратура - Монтана

16 декември 2020 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на основание чл. 194б, ал. 1 от Закона за съдебната власт, проведе избор за назначаване на длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Монтана, в който участва атестираният кандидат Емил Евстатиев Овчаров – прокурор и изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура – Монтана. Единодушно, с 8 гласа „За“ и нито един глас „Против“, Колегията подкрепи кандидатурата му.

Прокурор Овчаров притежава над 12 години юридически стаж. Започва професионалната си кариера през 2009 г. като „младши прокурор“ в Районна прокуратура – Кула. През 2012 г. е преназначен на длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура – Монтана, а считано от 12.11.2020 г. е определен за и.ф. „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Монтана, която длъжност заема и към настоящия момент.

Според становищата на Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, липсват данни, поставящи под съмнение високите професионални качества на прокурор Овчаров спрямо длъжността, за която кандидатства. Той притежава необходимите познания в областта на наказателното право. При изпълнение на служебните си задължения се ръководи единствено от вътрешните си убеждения и закона, без да се поддава на влияния. Притежава желание за допълване на правните си познания, воля за отстояване на взети решения и личен стремеж за утвърждаване в съдебната система като прокурор. Той спазва изискванията, регламентирани в Кодекса за етичното поведение на българските магистрати и притежава необходимите нравствени качества, за да бъде назначен за административен ръководител на Районна прокуратура – Монтана.

Според концепцията си за стратегическо управление, прокурор Овчаров мотивира участието си в процедурата с натрупания професионален и житейски опит. По-голямата част от професионалната му кариера е преминала на територията на област Монтана и в органите на МВР и прокуратурата, което води до добри познанства и предимство в административния опит, с оглед предстоящата структурна реформа.

Въпроси към кандидата поставиха Йордан Стоев и Евгени Иванов - членове на ВСС, които поискаха неговото виждане дали окрупняването на районите прокуратури ще спомогне проблема, констатиран от него с вещите лица и експертизите. Обсъдено бе сформирането на управленски екип, организирането работата на прокуратурата след окрупняването. Обсъдено бе и неговото виждане за развитие медийната политика на Районната прокуратура в град Монтана.

Подкрепа за кандидатурата заявиха Йордан Стоев и Евгени Иванов – членове на ВСС, като се обосноваха с добре подредената концепция  за стратегическо управление и представени иновативни подходи в нейното изложение, в частност анализиране на проблемите не само на Районна прокуратура – Монтана, а и на всички останали районни прокуратури в съдебния район на Окръжна прокуратура – Монтана. Препоръчано бе повече динамика и работа с медиите с цел  популяризиране дейността на органа.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд