Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Мила Стайкова за административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Търговище

20 януари 2020 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно с 9 гласа „За“ избра Мила Стайкова за „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Търговище.

Прокурор Стайкова има над 21 години юридически стаж в Прокуратурата на Република България. В периода от 24.04.2000 г. до 23.04.2002 г. е „младши прокурор“ в Окръжна прокуратура – Търговище, след което е преназначена на длъжността „прокурор“ в Районна прокуратура – Търговище, която заема от 24.04.2002 г. до 14.10.2010 г. С решение на ВСС по Протокол № 36/06.10.2010 г. е назначена на длъжност заместник-районен прокурор, а с решение на Прокурорската колегия по протокол № 22/17.06.2020 г. е определена за и. ф. административен ръководител.

Според прокурор Стайкова дейността на Районна прокуратура – Търговище следва да се развива в условията на приемственост и усъвършенстване на добрите практики, като естествено предизвикателство ще бъде организацията на работа след окрупняването на Районната прокуратура. В тази връзка основните усилия на административния ръководител ще бъдат насочени към създаване на единен колектив, оптимални условия за работа и налагане на единни стандарти по места. Предвижда се реорганизация на работата по надзорите, като в териториалните отделения също се определят прокурори, които да отговарят по досъдебен надзор и надзор за законността. Ще се предприемат мерки и да сравнителното изравняване на натоварването между отделните прокурори. Залага се на по-висока динамичност в работата на прокуратурата и създаване на относителна предвидимост в дейността на прокурорите.

Сред заложените цели са постигане на по-ефективно партньорство с Районните управления при ОДМВР – Търговище, като се организират и провеждат работни срещи по проблеми, касаещи определени групи престъпления. Ще се запази тенденцията за увеличаване броя на бързите производства, както и за повишаване качеството и срочността за разследване на делата с продължителност над 2 години, както и тези спрямо лица с две и повече висящи наказателни производства. Сред приоритетните цели са - повишаване качеството на прокурорската работа и на прокурорските актове, с оглед поддържане на минимален брой на върнатите дела от съда, намаляване броя на прекратените производства и оправдателни присъди. Друг приоритет е повишаване на работата по самосезиране в дейността, както по надзора за законност, така и по направление надзор за досъдебното производство.

По отношение на медийната политика се предвижда определяне на магистрат, който да изпълнява функциите на говорител и активно публикуване в сайта на Районна прокуратура – Търговище на информация за постижения на прокурори.

Въпроси към прокурор Стайкова зададоха членовете на Прокурорската колегия Огнян Дамянов и Евгени Иванов за критериите, по които ще бъде избран екипа от заместниците ѝ, идеите за осигуряване на допълнителни работни помещения, подобряването на медийната комуникация и по-добрата осведоменост на обществото.

Кандидатурата на Мила Стайкова бе подкрепена от Главния прокурор на Република България и членовете на Колегията Евгени Иванов, Калина Чапкънова и Огнян Дамянов. Те се позоваха на нейното убедително представяне, демонстрираното познаване на проблемите в органа и Концепцията ѝ за развитие на Районна прокуратура – Търговище. Отчетено бе, че прокурор Стайкова умее да планира своята дейност, за да изпълни набелязаните цели, което е предпоставка за успешен мандат. Лични впечатления сподели Огнян Дамянов, който посочи, че кандидатът е много добър прокурор, с административен опит и авторитет сред колегите си на районно и окръжно ниво. Той изрази увереност, че прокурор Стайкова ще успее да надгради постигнатото в Районна прокуратура – Търговище.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд