Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие за сведение доклад от участие в 21-то пленарно заседание на КСЕС

2 февруари 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение доклад от Майя Русева, съдия във Върховния касационен съд, член на Консултативния съвет на европейските съдии, от участие в 21-то пленарно заседание на КСЕС, проведено дистанционно в периода 4-6 ноември 2020 г. На форума е прието Становище № 23 „Ролята на асоциациите на съдиите за поддържане независимостта на съдебната власт“, което разглежда функционирането на отделните съдебни системи в Европа. В него се посочва съществуването на голямо разнообразие на поставените цели, броя членове и изискванията за членство, като общото между тях е, че са  самоуправляващи се, с приоритетна цел защита независимостта на съдиите, обезпечаване на техния статут и осигуряване на адекватни условия на работа. В Становището е посочено, че асоциациите трябва да са тясно въвлечени във всички усилия за съдебни реформи и да имат отношение към бъдещо законодателство по въпроси за статута на съдиите и администрацията на съдилищата, обучението и етиката. Прави се препоръка съдийските сдружения да избягват ориентиране на дейността им според интереси на политически партии и политически въпроси. На пленарното заседание е решено през 2021 г. да бъде прието Становище относно еволюцията на съдебните съвети и тяхната роля за независима и безпристрастна съдебна система.

Съгласно решението на Колегията Докладът и Становище № 23 за ролята на асоциациите на съдиите за поддържане независимостта на съдебната власт, прието на 21-то пленарно заседание на КСЕС, се публикуват на интернет сайта на ВСС в раздел „Международна дейност“.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд