Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие Пътна карта и план за действие за реорганизация на съдилищата на окръжно и апелативно ниво

2 февруари 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие Пътна карта и план за действие за реорганизация на съдилищата на окръжно и апелативно ниво. В тях са разписани дейностите за изпълнение на целите, очакваните резултати, индикаторите за изпълнение и предвиденият срок, необходимото финансиране и отговорните институции за осъществяване на одобрения на 19.01.2021 г. модел № 4 за оптимизация на съдебната карта на съдилищата. Той е разработен по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, изпълняван от ВСС по Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г.

Първият етап предвижда оптимизация на районните съдилища извън областните градове по сега действащото законодателство. За целта ще бъде направен анализ на районните съдилища в съдебните райони, въз основа на който ще се вземе решение за разкриването на териториални отделения (ТО) към районните съдилища (РС) в областните градове. Последващ анализ на тяхната ефективност ще послужи за следващия етап от реформата.

Част от нея е и приетото от Съдийската колегия прерайониране на Софийския районен съд (СРС) и съдилища от района на Окръжен съд – София, чрез преминаване на кметства от определени райони от съдебния район на СРС към съдебните райони на Районен съд – Костинброд, Районен съд – Елин Пелин, Районен съд – Перник и Районен съд – Самоков, което трябва да бъде разгледано и от Пленума на ВСС.

Предстои Колегията да обсъди предложения за изменение и допълнение на действащото законодателство, свързано с оптимизиране на съдебната карта по избрания модел, след което да бъдат предложени за публично обсъждане. След запознаване с обобщените резултати за обновяване на предложенията, Колегията ще ги предостави за законодателна инициатива.

Натрупаният опит ще бъде използван за създаване на унифициран модел за реорганизацията на съдилищата във вторият етап на реформата. По него ще бъдат обособени районните съдилища извън областните градове в териториални отделения към районните съдилища със седалища в областните центрове. Предвижда се анализ с цел оптимизиране структурата на районните съдилища, свързан с човешките ресурси, финансово-счетоводните дейности, информационните технологии и обслужване, както и сградния фонд. Ще бъдат изработени и приети критерии и правила за определяне броя на постоянните и непостоянните състави в районните съдилища и в териториалните отделения; механизъм за ежегодно планиране и одобряване на техния броя, както и механизъм за редуциране при необходимост на броя на съдиите, и броя и видовете длъжности на съдебните служители в администрацията. Ще бъдат изработени модели, според които районните съдилища в областните центрове ще извършват финансово-счетоводните и ИТ дейности за прилежащите териториални отделения. Планира се също създаване на времеви стандарт и правила за електронния документооборот, съобразно възможностите на ЕПЕП и ЕИСС, както и за служебната кореспонденция между териториалните отделения и районния съд, окръжния съд и апелативния съд.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд