Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС утвърди 10% увеличение на основните трудови възнаграждения на работещите в съдебната власт, както и 10% увеличение на ранговете на съдии, прокурори и следователи

4 февруари 2021 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет утвърди Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи и Класификатор на длъжностите в администрацията на ВСС, НИП и ИВСС, на основание чл. 341, ал. 3 от ЗСВ, които влизат в сила от 01.01.2021 г. С приетото решение се обезпечава 10% увеличение на размера на основните трудови възнаграждения на работещите в съдебната власт, както и 10% увеличение на ранговете на съдии, прокурори и следователи.

Пленумът на ВСС обсъди два подхода за увеличаване ранговете на магистратите, като с 13 гласа „За“ и 8 гласа „Против“ бе избран предложения от Севдалин Мавров вариант, при който ранговете на всички съдии, прокурори и следователи се увеличават с еднакъв процент. Необходимите средства за обезпечаването на този вариант са в размер на 1 253 608 лв.  

С предложения от г-жа Гергана Мутафова подход диференцирано се увеличават ранговете на магистратите, като сумата за първи ранг се увеличава с 50 лв., за втори ранг със 75 лв. и за трети ранг със 125 лв. При с този вариант се цели намаляване разликата между най-ниското и най-високото основно трудово възнаграждение. Според предварителните разчети при този вариант необходимите средства за 12 м. са в общ размер 3 928 600 лв.

Членовете на Висшия съдебен съвет се обединиха около необходимостта Пленумът да приеме принципно решение за концептуалния подход при формиране на трудовите възнаграждения на магистратите и съдебните служители, както и планиране на необходимите средства за следващия бюджетен период. Припомнено бе, че в тази връзка с решение на Пленума на ВСС по протокол № 3/13.02.2020 г. е сформирана работна група. , като е поискано от Министерство на финансите и Министерство на труда и социалната политика да определят експерти за консултиране и подпомагане на Работната група.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд