Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС изрази отрицателно становище по проект на Закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност

4 февруари 2021 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет изрази отрицателно становище по проект Закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност.

Решението ще бъде изпратено на Анна Александрова, председател на Комисия по правни въпроси към 44-то Народно събрание, ведно със становищата от Софийски градски съд, Районен съд – Пазарджик и Окръжен съд – Горна Оряховица, по проект на Закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност. Те са предоставени, във връзка с искане на Комисията по правни въпроси към ПВСС, изпратено през месец декември 2020 г. до административните ръководители на окръжните и районните съдилища.

Пленумът възприе становище на Комисията по правни въпроси към ПВСС, според което законопроектът не се основава на експертни мнения в съответната област и сочи на конфликт с принципни положения и институти на вещното, облигационното, семейното и наследственото право. Предложените редакции не намират оптимален баланс между интересите на длъжниците и кредиторите, което противоречи на поставената от вносителите цел за защита на тези фигури и за постигане на справедливо пълно или частично удовлетворяване на кредиторите на неплатежоспособния длъжник.

Посочва се, че Министерството на правосъдието е сформирало работна група на високо експертно ниво, с широко представителство, която има за задача въвеждането в българското законодателство на Директива (ЕС) 2019/1023.

Законопроектът е предложен с цел транспониране на Директива (ЕС) 2019/1023 на Европейския парламент и на Съвета за рамките за превантивно преструктуриране, за опрощаването на задължения и забраната за осъществяване на дейност, за мерките за повишаване на ефективността на производствата по преструктуриране, несъстоятелност и опрощаване на задължения и за изменение на Директива (ЕС) 2017/1132, която задължава държавите-членки да уредят във вътрешното си законодателство процедурата за опрощаване на задълженията на физическите лица, упражняващи търговска или друга стопанска дейност, както и свободна професия или занаят.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд