Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС одобри Споразумение за сътрудничество с МОН за продължаване на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

4 февруари 2021 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри Споразумение за сътрудничество между ВСС и Министерството на образованието и науката относно реализиране на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, както и нейната актуализирана концепция.

Пленумът упълномощи представляващия ВСС да подпише Споразумението, което урежда осъществяването и надграждането на Програмата през следващите 5 календарни години.

Сред основните цели на Програмата са обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие и на детската престъпност, повишаване степента на спазване на законите, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, повишаване на доверието в съдебната власт.

Целите на сътрудничеството се допълват с доказали се в практическото ѝ осъществяване в последните години - реализиране на гражданското образование на практика, усъвършенстване на компетентностите на работещите по Програмата педагози и магистрати, включване в национални програми и проекти с международно финансиране, участие на представители на местната и изпълнителната власт, на институцията на Омбудсмана и неправителствени организации, ангажирани с проблемите на децата.

Със споразумението се разширява групата на учениците, с които съдилищата и прокуратурите, могат да работят от V до XII клас, и се допуска при необходимост изпълнение в дистанционна форма на обучение.

Нейната концепция е надградена с лекционни теми, прилагани и предложени от участниците от органите на съдебната власт и от координаторите от Регионалните управления на образованието. Включени са разработени от тях практически занимания като демонстрация на процесуални действия в досъдебна и съдебна фаза, симулирани действия по разследване в предварително подготвени условия, решаване на казуси, участие във видеоконферентни връзки, създаване на информационни продукти от учениците – участници като плакати, презентации, аудио- и видеоматериали и други.

Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се провежда от учебната 2014/2015 година, като за нея през 2017 г. ВСС бе отличен в конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд