Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра Ивелина Келлева-Бонева за административен ръководител на Районен съд - Бяла

9 март 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра единодушно с 13 гласа „За“ Ивелина Келлева-Бонева за „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Бяла. Ивелина Бонева има над 15 години юридически стаж в органите на съдебната власт като от 09.01.2006 г. и към настоящия момент е съдия в Районен съд – Бяла. Пред членовете на Съдийската колегия кандидатът аргументира личната си мотивация за участие в конкурсната процедура с опита, качествата и уменията, придобити по време на работата си като съдия и уточни, че познава в детайли както достиженията, така и трудностите, пред които е изправен Районен съд – Бяла. Съдия Бонева сподели убеждението си, че административният ръководител трябва да познава не само дейността на съда, но и професионалните и личните качества на съдиите и служителите, работещи в него. Тя акцентира върху полученото доверие и подкрепата от колегите ѝ за участие в процедурата.

В Концепцията си за стратегическо управление Ивелина Бонева определя като основни приоритети – стриктно спазване на сроковете, унифицирана практика при постановяване на съдебните актове, бързина и качество на правораздаване, прозрачност, колегиалност, толерантност, гарантиране на доброто име на съда сред адвокати, граждани и институции. Сред целите са намаляване броя на отменените съдебни актове след инстанционен контрол; въвеждане на ясни критерии за равномерна натовареност на магистратите и съдебните служители; изграждане на екипен принцип на работа. Предвидени са конкретни мерки по отношение управлението на делата и кадрите, свързани с изготвяне на ежегодни обобщени анализи, относно действащите правила и практики при управлението и движението на делата и констатираните проблеми; провеждане на периодични срещи с магистратите и съдебните служители, поддържане на спокойна работна среда чрез пряк и открит диалог; издигане ролята на Общото събрание на съдиите. Сред другите мерки са съставяне на програмно ориентиран бюджет; спазване на утвърдените практики за финансова дисциплина и контрол; повишаване квалификацията на съдиите; активно участие в обсъждането и подготовката на становища във връзка с образувани тълкувателни дела във ВКС; създаване на регистър на публикуваните осъдителни решения на съда в Страсбург, постановени по случаи, свързани с актове на българските съдилища; увеличаване обема на информацията в електронните досиета на делата; утвърждаване на политика за повече публичност и прозрачност. Отчетени бяха и предприетите до момента действия във връзка с изграждането на нова съдебна палата за органите на съдебната власт в гр. Бяла.

Въпроси към кандидата зададоха членовете на Съдийската колегия Красимир Шекерджиев и Цветинка Пашкунова, във връзка с осигуряването на равномерна натовареност между съдиите в областта на гражданското и наказателното право, предвид специализацията на тримата граждански и двамата наказателни съдии; измерването на натовареността на съдиите и въпросите, които ще бъдат поставяни на обсъждане от Общото събрание на съдиите.

Кандидатурата на съдия Бонева подкрепиха Драгомир Кояджиков и Цветинка Пашкунова с мотивите, че тя познава проблемите на съда, притежава необходимите качества, ползва се с доверието на колегите си и авторитета на безпристрастен магистрат.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд