Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС отложи за следващо заседание разглeждането на Вътрешните правила за дисциплинарната ѝ дейност

9 март 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отложи за следващо заседание разглеждането на проекта на Вътрешни правила за своята дисциплинарна дейност, изготвен от работна група в състав: Атанаска Дишева Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев - членовете на Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“, и експерти от отдел „Дисциплинарни производства“ в дирекция „Правна“ в Администрацията на ВСС.

В срок до 19 март 2021 г. членовете на Съдийската колегия могат да представят на Работната група писмени позиции, съдържащи принципни съображения и редакционния бележки по проекта на Вътрешните правила.

На 22 март 2021 г. от 13.00 ч. ще се проведе заседание на Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“ с участието на членовете на Съдийската колегия, на което ще бъдат обсъдени направените предложения.

В проекта на Правилата се урежда вътрешния ред, критериите и се обявява установената практика при провеждане на дисциплинарната дейност на Съдийската колегия на ВСС при упражняване на правомощията й по прилагане разпоредбите на Глава шестнадесета от Закона за съдебната власт – по отношение на съдии, административни ръководители на съдилища и техните заместници. Проекта на Вътрешните правила отразява измененията в ЗСВ от 2016 г. и 2020 г., с които е променена правната регламентация на дисциплинарната отговорност на магистратите; промяната в лицата, които могат да правят предложения за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание; промяната във вида и размера на дисциплинарните наказания, част от процедурата, сроковете за образуване на дисциплинарно производство, както и предвидената възможност за прилагане на индивидуален план за професионално развитие в дисциплинарното производство.

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд